Beurs23 mrt '17 08:06

'Overheid, bemoei je niet met overnames'

Auteur: Bastiaan Kleinjan

De overheid moet zich niet bemoeien met overnames van Nederlandse bedrijven, behalve als de openbare orde of nationale veiligheid in gevaar komt. Daarvoor pleit Eumedion in het Financieele Dagblad.

Foto: ANP.
Foto: ANP.

De koepel van institutionele beleggers wil dat de overheid geen rol meer speelt bij buitenlandse overnames van Nederlandse bedrijven. Eumedion reageert hiermee op het wetsvoorstel om Nederlandse telecombedrijven beter te beschermen tegen overnamepogingen. Voor Eumedion is de rol van de overheid bij het niet doorgaan van het bod op PostNL reden om nu stelling te nemen. Tegenhouden van overnames zou alleen onder strenge voorwaarden mogen. 'Het zou moeten gaan om ondernemingen die in een zogenoemde vitale sector van de Nederlandse economie activiteiten heeft. En de tweede voorwaarde is dat er een heel duidelijk en substantieel maatschappelijk belang gemoeid is bij die onderneming', zegt Rients Abma, directeur van Eumedion.

'Ondernemingen kunnen zichzelf beschermen'

Volgens Eumedion kunnen Nederlandse ondernemingen zichzelf voldoende beschermen tegen een overname en is daar geen overheidsinterventie voor nodig. Vaak genoemde argumenten voor overheidsingrijpen, zoals het verlies van werkgelegenheid, zijn volgens de beleggers geen reden voor een interventie. Alleen sectoren die van vitaal belang zijn voor Nederlanders zouden beschermd moeten worden. 'Denk dan aan de gezondheidszorg, telecomsector, financiële sector, watervoorziening. Dat soort nutsfuncties moeten voor alle Nederlandse inwoners altijd beschikbaar zijn. Daar moet dus geen vijandige overname van niet-bevriende naties plaatsvinden', zegt Abma.

Zowel PostNL, AkzoNobel en Unilever kregen recent een overnamebod vanuit het buitenland. Bij PostNL verzette minister Kamp zich. Diezelfde Kamp en premier Rutte noemden biedingen op AzoNobel onwenselijk.

Wetsvoorstel Kamp

In een nieuw wetsvoorstel van minister Kamp krijgt de overheid de mogelijkheid om in te grijpen wanneer de nationale veiligheid in het geding komt door een buitenlandse overname. Volgens het huidige voorstel is de minister de enige die hierover besluit. Eumedion pleit daarom voor een commissie die de minister van Economische Zaken adviseert. 


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen