Beursbedrijven willen macht aandeelhouders inperken
De grootste beursbedrijven van Nederland hebben een plan bij minister Kamp op tafel gelegd om bedrijven te beschermen bij een vijandige overname. Dit schrijft het FD vanmorgen.
De beursbedrijven willen de macht van aandeelhouders bij zo'n vijandig overnamebod tijdelijk stevig inperken. Doel van het plan is om te voorkomen dat bestuurders en commissarissen ongewenst naar huis gestuurd kunnen worden.
Zo willen de bedrijven bij een ongewenste overname een jaar lang aandeelhoudersvergaderingen verbieden die tot doel hebben de commissarissen van een bedrijf te vervangen of het bestuur te dwingen tot een strategiewijziging. Tijdens die rustfase moet het bestuur de vrijheid krijgen om de strategie bij te schaven en te laten zien dat het concern ook zelfstandig toekomst voor aandeelhouders heeft. Partijen met overnameplannen moeten daarmee worden afgeschrikt worden.
Captains of industry
Minister Kamp heeft bevestigd dat het plan onder andere afkomstig is van Jan Hommen, commissaris van Ahold. De andere grote beursbedrijven die verantwoordelijk zijn voor het ingediende plan zijn oud-Shell-topman Jeroen van der Veer plus advocaat Peter Wakkie, voormalig bestuurder van Ahold. 'We willen beleggers die voor snelle acties gaan ontmoedigen, maar we willen niet vijandige overnames onmogelijk maken', zegt Harm-Jan de Kluiver, advocaat en bestuurslid van de Vereniging Effecten Uitgevende Ondernemingen.
Beleggersverenigingen niet enthousiast
Beleggersverenigingen zijn niet enthousiast. Rients Abma, directeur van Eumedion, de koepel van institutionele beleggers, vindt het 'principieel onjuist' om de aandeelhoudersvergadering voor een jaar 'monddood' te maken. 'Een van de functies van een aandeelhoudersvergadering is het beleid van het bestuur te controleren. Die krijgen zo een onaantastbare positie, dat past niet in een democratie.'
Haast
Er is haast bij de uitvoering van het plan, want vijandige overnames zijn aan de orde van de dag. Verf- en chemieconcern AkzoNobel probeert zich staande te houden in het overnamegeweld van het Amerikaanse PPG. De kans is aanzienlijk aanwezig dat de Amerikanen hun bod binnen kort zullen doorzetten, omdat het bestuur van AkzoNobel ook het derde bod heeft afgewezen.
Lees ook: Aandeelhouder AkzoNobel wil via rechter aftreden Burgmans afdwingen
Ministeries
De ministeries van Economische Zaken, Financiën en Veiligheid en Justitie onderzoeken momenteel of de wetswijziging mogelijk is. Minister Kamp zei vorige week dat het kabinet binnen vier weken een besluit neemt over de wet.
Lees ook: Kamp overweegt afkoelingsperiode bij overname grote bedrijven