Beurs29 mei '17 18:37Aangepast op 1 jun '17 10:16

AkzoNobel wint zaak van Elliott

Auteur: Bastiaan Kleinjan

AkzoNobel wint de zaak die is aangespannen door de activistische aandeelhouder Elliott. De Ondernemingskamer in Amsterdam legt AkzoNobel geen voorziening op over hoe het bedrijf de relatie met aandeelhouders moet normaliseren.

ANP
ANP

Elliott spande een zaak aan om op deze manier af te dwingen dat Akzo met PPG om tafel zou gaan over een eventuele overname. Ook wilde Elliott bewerkstelligen dat president-commissaris Anthony Burgmans ontslagen zou worden. Dat zou volgens de Ondernemingskamer echter alleen gericht zijn op het beïnvloeden van besluitvorming binnen het bestuur van Akzo, ten gunste van PPG.

AkzoNobel heeft volgens de Ondernemingskamer wel te weinig gedaan om aandeelhouders inzicht te geven in de beoordeling van de voorstellen van PPG. Akzo moet zich beraden over de relatie met aandeelhouders, maar de Ondernemingskamer legt geen voorziening over hoe dat moet gebeuren.

Beter in verf maken

Dát Akzo weigert te praten is voor Jos Versteeg, analist bij Theodor Gilissen, onbestaanbaar. 'Het is voor alle partijen beter als ze worden overgenomen. PPG heeft bewezen dat het veel beter is in verf maken en verf verkopen dan Akzo. Je zou er trots op moeten zijn om je daarbij aan te sluiten.' Het zal ook de aandeelhouders niet vrolijk stemmen. 'Wat doen aandeelhouders uiteindelijk als ze het niet met het bestuur eens zijn? Dan gaan ze verkopen, krijg je een lage koers en wordt financiering lastiger doordat je eigen vermogen daalt.' 

En bovenal, zegt Versteeg: het Akzob-bestuur schiet zichzelf in de voet door zo afwerend te reageren op PPG. 'Dat is het vreemde ervan: als de koers lager wordt, wordt de druk om overgenomen te worden alleen maar groter. Dat is voor alle partijen beter, ook voor het personeel. En dát vind ik echt heel oneerlijk van Akzo. Zij hebben het helemaal niet over ontslagen, maar om de marges te verbeteren zul je toch echt een flinke reorganisatie moeten doorvoeren. Bij PPG is er alleen maar personeel bijgekomen, Akzo is alleen maar gekrompen.'

Akzo blijft gaan voor zelfstandige groei

Uiteraard reageerde Akzo verheugd op de uitspraak, al moet de verffabrikant nu wel keuzes maken om de onvrede onder investeerders weg te nemen. Een woordvoerder wil echter nog niet vooruitlopen op initiatieven om ontevreden aandeelhouders weer voor het bedrijf te winnen. 'We hebben de afgelopen tijd 160 keer met aandeelhouders gesproken rondom deze kwestie. Dat zullen we blijven doen en we zullen blijven inzetten op onze strategie voor zelfstandige groei.'

Elliott reageerde verbaasd en teleurgesteld, maar geeft zich nog niet gewonnen. 'Wij gaan de implicaties van de uitspraak voor aandeelhoudersrechten in Nederland en voor eventuele vervolgstappen ten aanzien van AkzoNobel bestuderen.' PPG heeft nog niet gereageerd op het besluit van de Ondernemingskamer.

PPG geeft niet op

Het Amerikaanse PPG geeft nog niet op in de strijd om AkzoNobel. Het bedrijf wil nog steeds praten, maar alleen als dat op een constructieve manier kan. Het bedrijf had het in een verklaring niet over een vijandig bod. Eerder werd het doen van zo'n bod niet uitgesloten.

Gerelateerde artikelen