Beurs14 jun '17 07:31Aangepast op 14 jun '17 16:14

Cryptovaluta: goudmijn of bubbel?

Auteur: BNR Webredactie

De goudkoorts rond cryptovaluta's als bitcoin en ethereum doet denken aan de internetzeepbel. Dat zegt de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Foto ANP
Foto ANP

Volgens toezichthouder AFM moet het grootste deel van de 'cryptovaluta's' de waarde voor de reële economie nog bewijzen. Toch stroomt het geld de markt in. De bitcoin is nog altijd de grootste en kost nu 2750 dollar. Op 1 januari was dat nog 960 dollar. De nummer twee, ethereum, kost nu zo'n 397 dollar. Op 1 januari was dat nog 8 dollar. De ethereum is dus bijna 50 keer over de kop gegaan in een half jaar tijd. Het zijn enorme rendementen en dat trekt mensen aan.

Heeft de AFM een punt? 'Ze hebben helemaal gelijk', zegt Karel Mercx, beleggingsspecialist bij het vakblad Beleggers Belangen. 'Ik ben ook heel erg blij dat de AFM heeft gewaarschuwd hiervoor.' Hij ziet hoe mensen die nog nooit een aandeel hebben gekocht, nu in cryptocurrencies stappen, zonder zich goed te hebben ingelezen. 'Het doel van hun belegging is niet investeren, maar het doel is om snel rijk te worden.' Hij waarschuwt: 'Het lastige van beleggen is: op het moment dat werkelijk iedereen het snapt, dan zijn we helaas te laat.'

Afgeleide cryptovaluta

'Wat je op dit moment ziet, waar ook een groot deel van die enorme koersstijgingen te zien zijn, zijn afgeleide cryptovaluta - of eigenlijk tokens - die op die blockchains worden gebouwd', zegt Jacob Boersma, blockchain-kenner en Senior Manager bij Deloitte. 'Dat zijn startups die met een heel goed idee komen en om zichzelf te financieren dan alvast tegoedbonnen - tokens - uit gaan geven die je dan straks kunt gebruiken om mee te doen in hun dienst.' Dat is een nieuwe manier om geld te halen. Boersma: 'Alleen, je koopt dus iets wat nog niet bestaat.'

Omdat cryptovaluta's volledig grensoverschrijdend zijn, is het moeilijk te zeggen hoeveel Nederlanders ermee in de weer zijn. 'Als ik in ieder geval in mijn eigen omgeving kijk, dan krijg je wel steeds meer signalen terug van mensen die daar geld in stoppen. Ook van mensen die het jammer vinden dat ze de snelle stijging van de bitcoin bijvoorbeeld hebben gemist', zegt Boersma.

Volgens hem zijn cryptovaluta's minder eenvoudige beleggingsobjecten dan aandelen, 'maar het is wel dusdanig simpel dat iemand met een beetje internetkennis er ook wel aan mee kan gaan doen'.

Gerelateerde artikelen