Beurs26 jun '17 07:43Aangepast op 26 jun '17 10:36

Jan Bennink trekt op met activistisch aandeelhouder

Auteur: Jelle Maasbach

Jan Bennink, bekend als oud-topman van Numico en Douwe Egberts, is adviseur van Third Point. Die activistische aandeelhouder heeft een groot belang opgebouwd in Nestlé en eist nu veranderingen.

Jan Bennink op een archieffoto uit 2003. Foto ANP
Jan Bennink op een archieffoto uit 2003. Foto ANP

Third Point maakte bekend dat het meer dan een procent van de aandelen van Nestlé in handen heeft. Het belang in de voedselreus is goed voor een bedrag van 3,5 miljard dollar en met het bekendmaken van dat belang aan de directie kwam ook gelijk een wensenlijst. Zo wil de belegger dat de directie van Nestlé zijn belang in L'Oréal (23 procent van alle aandelen) dumpt en de marges bij het bedrijf moeten ook omhoog.

Uit de verklaring van Third Point bleek dat het advies krijgt van een oude bekende, namelijk van Bennink. De Nederlander geeft Third Point advies en investeert ook in Nestlé. Om wat voor bedrag het gaat, is niet bekend.

Numico & DE

Bennink werd vooral bekend door het bedrag dat hij als Numico-topman kreeg toen het bedrijf verkocht werd: een kleine 90 miljoen euro. Een paar jaar later cashte hij nogmaals, toen als CEO bij Douwe Egberts (zo’n 8 miljoen euro).

Third Point kwam vorige week in het nieuws toen The Times meldde dat de belegger een groot belang had opgebouwd in Philips. De beurskoers van Philips schoot omhoog, maar Third Point heeft nooit bevestigd dat het ook daadwerkelijk aandelen van Philips heeft opgekocht.  


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen