Beurs7 aug '17 11:19

Justitie: voorzitter Samsung moet 12 jaar de bak in

Auteur: BNR Webredactie

De voormalig vice-voorzitter van Samsung moet maar liefst 12 jaar de cel in, als het aan de aanklager ligt. Jay Y. Lee, de belangrijkste man van Samsung, zit al sinds februari vast.

Foto: ANP
Foto: ANP

Hij wordt verdacht van verduistering en omkoping van de voormalige Zuid-Koreaanse president Park Geun-hye. Het schandaal leidde tot het aftreden van president Park. Lee ontkent daarentegen iets verkeerd te hebben gedaan.

Steekpenningen

Volgens de speciale aanklager Park Young-soo is er bewijs dat de verdachte voor omgerekend 32,7 miljoen euro aan steekpenningen heeft betaald aan een vertrouweling van de afgetreden Zuid-Koreaanse president. In ruil daarvoor zou Samsung politieke steun krijgen voor de fusie van twee dochterondernemingen. Naast Lee loopt er nog een strafrechtelijk onderzoek naar vier andere oud-bestuursleden.

Kwartaalwinst

De 49-jarige Lee zit al sinds februari in bewaring. Ondanks alles gaat het met Samsung goed. De cijfers van het tweede kwartaal lieten een flinke winst zien voor het technologiebedrijf. Samsung draaide voor het eerst meer kwartaalwinst dan de grote concurrent Apple.

Aan het eind van de maand doet de rechter uitspraak over de zaak omtrent Jay Y. Lee.

Lees ook: Samsung wordt geleid vanuit de bajes


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen