Beurs7 sep '17 07:46Aangepast op 7 sep '17 10:37

VS zit achter miljarden van Kim Jong-un aan

Auteur: Jelle Maasbach

De Verenigde Staten willen Noord-Korea op een economische manier aanvallen. Inzet zijn onder meer de vele miljarden die dictator Kim Jong-Un heeft gestald in het buitenland.

Kim Jong-Un. Foto: ANP/AFP
Kim Jong-Un. Foto: ANP/AFP

De Verenigde Staten proberen Noord-Korea verder onder druk te zetten via de VN-Veiligheidsraad. Ze willen de staat op een nogal brede manier aanvallen met sancties. Te beginnen met een olieboycot: geen olie meer het land in. Daardoor zitten niet alleen de Noord-Koreanen in het dagelijks leven zonder brandstof, ook het atoomprogramma krijgt dan moeilijkheden.

Ook hoofdrolspeler Kim Jong-un zelf is onderdeel van de sancties. De Amerikanen willen achter zijn vermogen aan. Zijn banktegoeden in het buitenland zouden bevroren moeten worden. Volgens schattingen staat er vijf miljard dollar, verdeeld over heel wat rekeningen. De miljarden zouden geparkeerd staan in Oostenrijk, Liechtenstein, Rusland, Singapore, China, Zwitserland en Luxemburg.

Tot slot willen de Verenigde Staten ook nog een andere inkomstenbron aanpakken: de export van arbeid. Noord-Korea stuurt een deel van de bevolking naar andere landen om daar te werken, vaak onder slechte omstandigheden en voor een heel laag salaris. De voorgestelde plannen blijven vooralsnog een idee, de Amerikanen moeten ook China en Rusland namelijk meekrijgen om de sancties er daadwerkelijk doorheen te krijgen.

Gerelateerde artikelen