Beurs16 okt '17 08:13Aangepast op 16 okt '17 09:08

Fugro krijgt Noorse topman

Auteur: Jelle Maasbach

Bodemonderzoeker Fugro krijgt na vijf jaar een nieuwe topman. Het is de Noor Øystein Løseth, huidig ceo Paul van Riel zal met pensioen gaan.

De nieuwe topman zat in de directie van het Noorse Statoil en was ceo van Vattenfall AB, de eigenaar van Nuon. In het persbericht zegt Fugro dat Løseth bekend is met 'uitdagende marktomstandigheden'.

Over uitdagende marktomstandigheden kan Van Riel meepraten. In zijn periode zakte de olieprijs fors in en was er een crisis op de olie- en gasmarkt. Daardoor draaide het bedrijf stukken minder winst en moesten er mensen ontslagen worden. In vijf jaar ging de beurskoers van ruim 50 euro per aandeel naar nu net boven de 10 euro.

Jos Versteeg, analist bij InsingerGilissen, vindt dat Van Riel het eigenlijk goed gedaan heeft. 'Hij kan met pensioen, want hij heeft het goed gedaan. In hele moeilijke omstandigheden moest hij opereren. Vaak heb ik wel gevreesd voor het voortbestaan van Fugro.'

Naast de olieprijs kreeg Van Riel nog een hoofdpijndossier, dat hij volgens Versteeg goed heeft getackeld. 'Hij heeft daarnaast nog een hele opportunistische strijd met Boskalis moeten voeren, omdat Boskalis ze wilde overnemen. Hij moest zich verdedigen. Ik ben niet vaak tegen overnames, maar in dit geval was het echt tegen een te lage prijs.'

Op 14 december is er een buitengewone aandeelhoudersvergadering, dan stemmen de aandeelhouders over de benoeming van de nieuwe topman.

Gerelateerde artikelen