Beurs30 okt '17 07:13Aangepast op 30 okt '17 11:46

AkzoNobel van prooi naar jager

Auteur: BNR Webredactie

Een paar maanden terug was Akzo nog in beeld als overnameprooi, nu voert het fusiegesprekken met de Amerikaanse concurrent Axalta.

Image
( ANP)

Dat meldt Akzo in een verklaring: 'Naar aanleiding van marktgeruchten, maakt AkzoNobel bekend constructieve gesprekken te voeren over een fusie van AkzoNobels Paints en Coatings bedrijf met Axalta. Hiermee wordt een leidende, wereldwijd opererende verf- en coatingsonderneming gecreëerd door middel van een fusie van gelijken.'

PPG

Het bedrijf wees zelf eerder dit jaar meerdere toenaderingspogingen af van een andere Amerikaanse branchegenoot, PPG Industries. Om aandeelhouders tevreden te houden kwam AkzoNobel met een eigen plan om de beurskoers een impuls te geven. De chemietak wordt afgesplitst en het bedrijf concentreert zich daarna op verf en coatings. De voorgenomen opsplitsing ligt volgens AkzoNobel op schema om in april 2018 te worden voltooid. Een groot deel van de opbrengst wordt doorgesluisd naar de aandeelhouders.

Lees ook: Analisten sceptisch over mogelijke Akzo-deal

De fusiegesprekken met Axalta veranderen niets aan die plannen, meldt het bedrijf. Destijds werd Axalta al genoemd als mogelijke overnameprooi waarmee AkzoNobel zich op dat terrein zou kunnen versterken. Het Amerikaanse bedrijf maakt lakken voor onder meer auto's en de industrie. Het iets meer dan 150 jaar oude bedrijf heeft ruim 13.000 mensen in dienst en is actief in 130 landen. De omzet bedroeg vorig jaar omgerekend 3,5 miljard euro. Bij de onderdelen van AkzoNobel die verf en coatings maken was dat bij elkaar 9,5 miljard euro.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen