Beurs7 nov '17 06:57Aangepast op 7 nov '17 08:39

'Disney legt miljarden neer voor Netflix-killer'

Auteur: Jelle Maasbach

Walt Disney heeft tientallen miljarden dollars over om grote concurrent 21st Century Fox grotendeels op te kopen. De bekende filmstudio's zouden dan in handen komen van Disney.

Mediareus Walt Disney zou al weken praten met 21st Century Fox, meldt CNBC. Het zou niet gaan om het hele bedrijf, de nieuws- en sportzenders (waaronder Fox News) worden niet verkocht. Disney zou azen op de filmstudio's (die onder leiding van Disney al veel beter draaien dan bij 21st Century Fox), de tv-productie en kanalen als Sky, National Geographic en FX Networks.

Ook zou Disney de helft van de aandelen van Endemol Shine in handen krijgen, ooit opgericht door Joop van den Ende en John de Mol. Topman Rupert Murdoch zou de gesprekken met Disney zijn gestart omdat hij zich wil terugtrekken uit de entertainmentsector.

Analisten noemen het een droomdeal, maar voor streamingdienst Netflix is het eerder een nachtmerrie. Eerder zegde Disney al de samenwerking op en haalde films weg van Netflix, omdat het een eigen streamingdienst wilde beginnen. Door de op handen zijnde overname krijgt Disney in een klap heel veel bekende films en series in handen en kan het gaan concurreren met Netflix.

Disney zou flink in de buidel moeten tasten voor de onderdelen: analisten denken dat het gaat om een bedrag tussen de 20 en 30 miljard dollar. Beleggers konden het gerucht wel waarderen: het aandeel van Disney pluste 2 procent, Fox een kleine 10 procent.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen