Beurs6 nov '17 13:38Aangepast op 6 nov '17 17:41

Miljardenbod op Qualcomm en NXP

Auteur: BNR Webredactie

De Amerikaanse chipfabrikant Broadcom wil branchegenoot Qualcomm overnemen voor 130 miljard dollar (112 miljard euro). Maar dan moet Qualcomm wel de overname van het Nederlandse NXP tegen de eerder overeengekomen voorwaarden afronden, of de deal afblazen.

(ANP - Piroschka van de Wouw)

Voor de aandelen Qualcomm heeft Broadcom 70 dollar per stuk over, wat bij elkaar neerkomt op circa 105 miljard dollar. Ook is 25 miljard dollar aan schuld meegenomen in het bod. Dat bedrag wil Qualcomm lenen voor de overname van NXP.

Broadcom rekent voor dat de drie chipfabrikanten dit jaar samen goed zullen zijn voor een omzet van meer dan 50 miljard dollar, altijd nog zo'n 12 miljard dollar minder dan wereldwijd marktleider Intel dit jaar aan inkomsten voorziet. Samen zouden de bedrijven kunnen profiteren van meer schaalgrootte en een breder productaanbod.

Vrijdag

Geruchten over een mogelijk bod van Broadcom op Qualcomm zongen vrijdag al rond op Wall Street. Het kan de grootste fusie ooit worden in de mondiale halfgeleiderindustrie. Hoewel de merken lang niet bij iedereen bekend zijn, worden de producten op grote schaal toegepast, zegt economieredacteur Rob Jansen. 'Broadcom is groot in chips voor draadloze netwerken als WiFi, Bluetooth en chips voor modems en bankpassen, Qualcomm is sterk in chips voor smartphones - vrijwel alle Android-telefoons hebben hun chips, maar het bedrijf levert ook aan Apple.'

Overigens is van werkelijke productie van chips geen sprake, zegt Jansen. 'Eigenlijk zijn het ontwerpers; de fysieke productie van chips vindt volledig plaats in Azië, dus ze verdienen vooral hun geld aan het ontwerpen - dus inkomsten uit licenties en octrooien.' En juist over die licenties is Qualcomm in een strijd verwikkeld met Apple, nog los van verschillende onderzoeken naar machtsmisbruik als leverancier van chips voor mobiele telefoons. 'Ik kan me voorstellen dat Broadcom denkt: 'misschien is dit juist het moment om toe te slaan'.'

Bod bestuderen

Qualcomm zegt het bod te bestuderen, maar ziet naar verluidt weinig in een overname, zeggen ingewijden tegen persbureau Bloomberg. Het bedrijf zit in zwaar weer door een slepend conflict met smartphonefabrikant Apple en diens toeleveranciers over het gebruik van gepatenteerde technologie.

Daarnaast is de voorgenomen overname van NXP op een aantal stevige hordes gestuit. De Europese Commissie is bezig met een diepgravend onderzoek naar de mogelijke gevolgen van de deal voor de concurrentie in de chipsector. Bovendien zijn enkele activistische aandeelhouders van NXP erg kritisch. Zij willen dat Qualcomm dieper in de buidel tast dan de nu geboden 47 miljard dollar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen