Beurs10 nov '17 16:37Aangepast op 10 nov '17 17:16

‘Ajax moet zich echt als bedrijf gaan gedragen’

Auteur: BNR Webredactie

Ajax heeft zoveel geld, dat we het nu echt als een onderneming moeten zien. Het kan zich niet meer verschuilen en zeggen dat het een voetbalclub is, vindt de Vereniging van Effectenbezitters. Investeerders moeten hun vragen beantwoord krijgen en er moet eens wat gebeuren met dat geld.

( Foto ANP)

Er wordt vandaag eindelijk dividend uitgekeerd aan de aandeelhouders van Ajax, voor het eerst sinds hun beursgang. Een klein bedrag: maar negen procent van de winst. ‘Maar de 24 cent per aandeel die ze krijgen is een goede eerste stap om als onderneming je aandeelhouders te belonen voor het vertrouwen’, vertelt Niels Lemmers van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB).

Dit vertrouwen is belangrijk. De aandeelhouders zijn vooral fans die hun club willen steunen. De aandelen worden gezien als 'pretaandeel'; om een stukje van Ajax te bezitten. ‘Maar als je op de beurs staat moet je wel aan die markt voldoen. Je moet je echt als een bedrijf gedragen. De VEB is er ook voor die aandeelhouders die graag controles zien.’

Champions League

De club heeft nu ongeveer 160 miljoen op de balans, waarvan die 24 cent per aandeel maar een klein onderdeel is. Met het overige geld zouden ze volgens Lemmers moeten investeren in de club: ‘Na de Champions League finale zijn veel goede spelers verkocht. Het resultaat van dit seizoen gaat dus tegenvallen.’

‘Dan moet er nu geïnvesteerd worden in het trainingscomplex, opleiding van nieuwe spelers en misschien een groter budget voor transfers.’ Lemmers geeft aan dat het belangrijk is dat de club sportief gezien weer richting de Champions League gaat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen