Beurs22 nov '17 05:43Aangepast op 23 nov '17 12:07

Tesla verbrandt 8000 dollar per minuut

Auteur: Jelle Maasbach

Autobouwer Tesla geeft in een moordend tempo geld uit. Het gaat om 4 miljard dollar in een jaar of 8000 dollar per minuut. Op deze manier zitten ze volgend jaar zomer zonder geld.

Elon Musk met de Roadster, de nieuwe sportauto die vorige week werd gepresenteerd.
Elon Musk met de Roadster, de nieuwe sportauto die vorige week werd gepresenteerd. (EPA)

Elon Musk presenteerde vorige week twee nieuwe modellen: een elektrische truck en een sportauto, de Roadster. Dat model gaat van 0 naar 100 kilometer per uur in 1,9 seconde. Dat is snel, maar de manier waarop het bedrijf geld verbrandt ook. Bloomberg berekende dat er 8000 dollar per minuut, bijna een half miljoen dollar per uur, uitgaat. Maandag 6 augustus (om heel precies te zijn kwart over 2 's nachts, Amerikaanse tijd) is Tesla dan door zijn geld heen.

Tesla heeft veel geld nodig voor de productie van al die nieuwe modellen. Eerder gaf het aan dat het voor de Model3 nog genoeg geld heeft om tot het einde van maart 5000 voertuigen te bouwen. Daarna verwacht de directie 'aanzienlijke kasstromen uit operationele activiteiten' te genereren. Die geldstromen komen uit de autoverkopen van het nieuwe model, die veel klanten hebben besteld.

'Of ze nu 10 maanden of een jaar vooruit kunnen, hij heeft geld nodig en snel ook', zegt degene die de financiële berekening deed bij Bloomberg. De verwachting is dat er halverwege volgend jaar minimaal 2 miljard dollar opgehaald moet worden.

Beleggers maken zich totaal geen zorgen over de financiële reserves van Tesla. Het aandeel steeg gister weer verder op de Amerikaanse beurs. Het heeft een marktwaarde van 53 miljard dollar, concurrent Ford is 48 miljard dollar waard.

Lees ook: Elon Musk: shortsellers zijn eikels die ons dood willen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen