Beurs7 dec '17 08:34Aangepast op 7 dec '17 12:31

Failliet of niet: Toys “R” Us wil bonussen uitkeren

Auteur: Jelle Maasbach

Toys “R” Us zit midden in een faillissementsbescherming, maar ondanks dat wil het voor miljoenen dollars aan bonussen gaan uitkeren aan de directie.

Een paar maanden terug moest de speelgoedverkoper de zogenaamde Chapter 11 aanvragen. Desondanks wil het wel gewoon miljoenen uitkeren, 16 miljoen dollar om precies te zijn. Dat geld moet verdeeld worden over 17 bestuurders, als de verkopen tijdens de feestdagen goed uitpakken. De winkels zijn ondanks het faillissement gewoon geopend en dat zorgt ervoor dat de directie zijn targets voor het jaar nog kan halen.

De curator had de speelgoedbaasjes voor de rechter gedaagd, die vond het onacceptabel dat er geld uitgekeerd zou worden. Volgens haar had het niets te doen met een prestatiebonus, maar met een retentiebonus. Dat laatste is strafbaar, het eerste is geoorloofd bij een faillissement.

'Het tart elke vorm van logica, om nog te zwijgen van de faillissementscode, dat een failliet bedrijf bonussen wil uitkeren, terwijl eerder nog werknemers werden ontslagen', zegt de curator. 'Blijkbaar wil Toys “R” Us deze kerst niet alleen kinderen hun grootste lach van het jaar bezorgen, maar ook de leidinggevenden.'

Ondanks de kritiek mag de directie dus gewoon miljoenen gaan verdelen als de kerstverkopen een beetje goed verlopen. Overigens is er net voor het faillissement ruim 8 miljoen dollar verdeeld over een aantal toppers van het bedrijf. Daarbij ging het wel om retentiebonussen.

De financiële prestaties zijn dit jaar nu niet bepaald om trots op te zijn. In de eerste helft van dit jaar was er een verlies van 330 miljoen dollar. De afgelopen vijf jaar verloor het bedrijf al 1,8 miljard dollar.

Gerelateerde artikelen