Beurs13 dec '17 06:30

Beleggers Facebook niet blij met Europees belastingplan

Auteur: Jelle Maasbach

Facebook wil voortaan belasting gaan betalen in Europese landen, onder meer in ons land. Beleggers van het bedrijf worden daar niet echt vrolijk van: het aandeel ging naar beneden.

(EPA)

De beslissing van de directie werd niet bepaald 'geliked' toen deze bekend maakte dat ze zich voortaan aan de Europese belastingmoraal gaat houden. Facebook wil belasting gaan betalen in de landen waar een kantoor staat. Dat geldt voor bijvoorbeeld Duitsland, Frankrijk, Italië, België en Nederland. Een ommezwaai, want in plaats van het geld door te sluizen naar het Ierse hoofdkantoor willen ze nu lokaal betalen.

Chagrijn

Beleggers reageerden ontevreden: de beurskoers ging 1,2 procent naar beneden. Dat chagrijn is te begrijpen als je naar de cijfers kijkt, want het laatste kwartaal kwam 24 procent van de omzet uit Europa. Dat is een bedrag van zo'n 2,5 miljard dollar. De CFO van Facebook gaf aan dat de maatregel in 2019 ingevoerd moet zijn.

De maatregel is een volgende domper voor aandeelhouders. Eerder al liet de directie weten dat de kosten zouden oplopen. In 2018, denken ze, zal er tussen de 45 en 60 procent meer geïnvesteerd worden. De investeringen en de nieuwe belastingmaatregel betekenen dus meer kosten en wellicht minder onderaan de streep.

Brussel

Facebook is met dit eigen plan waarschijnlijk de Europese Commissie voor. Die pakte eerder concurrenten als Apple, Amazon en Google al aan vanwege belastingontwijking. Apple heeft ook een constructie via Ierland lopen en moet de Ierse schatkist op last van Brussel 13 miljard dollar terugbetalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen