Beurs14 dec '17 16:51

Stresstest voor techreuzen

Auteur: Jelle Maasbach

Vergeet de stresstest voor banken, de analisten van Morgan Stanley hebben nu de grootste techreuzen van Amerika langs de meetlat gelegd.

(AFP)

De analisten vroegen zich af: wat als er in 2019 een recessie in de Verenigde Staten uitbreekt? Hoe regeren de FAANG-aandelen dan? Dat zijn de populaire techaandelen Facebook, Apple, Amazon, Netflix en Google-moeder Alphabet. Dit jaar stegen dat soort aandelen met tientallen procenten op de beurs.

In het 65-pagina's tellende rapport zijn de analisten vooral somber over de koers van Amazon. Dat bedrijf gaat met de economie mee naar beneden, 'in lijn met de markt'. Gedacht wordt dat de beurskoers met 37 procent zal dalen. Het meest positief zijn de rekenmeesters over Netflix. Dat zal niet veel omzet mislopen in tijden van crisis. Er wordt gewezen naar Brazilië: ondanks de economische rampspoed daar groeit Netflix. De beurskoers gaat naar beneden, maar dan met een kleine 25 procent.

Ook Facebook, Apple en Alphabet ontkomen niet aan de economische malaise. Facebook is pas sinds 2012 beursgenoteerd en maakte nog nooit als beursbedrijf een recessie mee, terwijl Apple in 2008 hard geraakt werd. Hoewel ze erg afhankelijk zijn van consumenten, zitten er ‘believers’ tussen. Klanten die niet zonder hun iPhone of iPad kunnen en dus blijven kopen. Dat redt de omzet enigszins, is de gedachte van Morgan Stanley (de beurswaarde zal echter met een kwart afnemen). Google is de kurk waar Alphabet op drijft en dat is een lucratieve kurk, maar toch vinden de analisten dat ze wel heel erg afhankelijk zijn van de Amerikaanse markt. In het scenario zou de beurskoers met een derde dalen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen