Beurs1 feb '18 06:38

Zuckerberg praat beurskoers weer eens omlaag

Auteur: Jelle Maasbach

Mark Zuckerberg heeft gedaan waar hij 'goed' in is: een verhaal houden waardoor de beurskoers van Facebook naar beneden duikelde.

Facebook kwam met kwartaalcijfers die beter waren dan waar de analisten op hadden gerekend. De omzet kwam uit op een kleine 13 miljard dollar, de winst: 4,3 miljard dollar. Dat betekent een winstgroei van 20 procent.

Belastingtegenvaller

Die winstgroei is minder dan gewoonlijk, maar dat had te maken met de belastingmaatregelen van de Amerikaanse overheid. Zonder die eenmalige belastingpost was de groei boven verwachting. Facebook liet analisten en aandeelhouders glimlachen: opnieuw wordt er veel omzet uit mobiele advertenties gehaald (89 procent maar liefst) en het aantal leden nam toe. De groei kwam vooral uit India, Indonesië en Brazilië.

CFO redt de boel

Ondanks de jubelcijfers was het Zuckerberg die het voor elkaar kreeg om de beurskoers naar beneden te praten. Nabeurs stond Facebook zelfs even 5 procent lager. Dat had onder meer te maken met het verhaal dat Zuckerberg hield. Facebook is er niet alleen voor het plezier, maar ook voor het welzijn van mensen vindt hij. Er zijn aanpassingen gedaan en er gaan er meer komen. Zo heeft het bedrijf het nieuwsoverzicht op de schop gegooid, daardoor wordt er al dagelijks wereldwijd zo'n 50 miljoen uur minder tijd aan het social media bedrijf besteed.

Aandeelhouders konden het verhaal niet waarderen en wilden van het aandeel af. Het was CFO David Wehner die de boel redde door met een goede outlook voor de rest van het jaar te komen. Uiteindelijk stond het aandeel nabeurs bijna 1,5 procent in de plus.

Het lijkt een trend te worden: in november zei de oprichter van Facebook dat 'het beschermen van onze gemeenschap belangrijker is dan het maximaliseren van de winsten'. Toen duikelde de koers, al was het toen wederom zijn financiële collega die toen bijsprong.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen