Beurs7 feb '18 02:00

Nederlanders beleggen hun vermogen steeds vaker

Auteur: Bastiaan Kleinjan

Het vermogen van de Nederlanders blijft groeien. Bij het gemiddelde huishouden steeg het vermogen in 2016 met zo'n tien procent naar ruim 22.000 euro, blijkt uit cijfers van het CBS. Een steeds groter deel van dat vermogen gaat in beleggingen zitten.

Het grootste deel van dat vermogen zit nog in huizen, maar beleggingen zijn goed voor zes procent van de vermogens. Het aantal particuliere beleggers groeide volgens een berekening van Kantar Public vorig jaar zelfs met veertien procent. Een trend die vooral is te danken aan de lage rente en opkomst van beleggingen in cryptovaluta. 'Wat we ook zien, en daar zijn we ook wel blij mee, is dat meer jongeren gaan beleggen. Dat is goed, zeker gezien de terugtrekkende overheid. Het kwartje lijkt wel te vallen dat mensen wat beter voor hun eigen financiële toekomst moeten zorgen', vertelt Peter Siks van Binck.

Voor beleggers was 2017 een heel goed jaar, maar de beurs heeft net een paar slechte dagen achter de rug. Siks merkt dat de beleggers zich iets meer zorgen maken. 'Je hebt wat meer belletjes. We zien het ook aan de omzet, die is hoger. Dat is logisch, want we zijn de laatste anderhalf jaar op de beurs redelijk in slaap gesust. De bewegingen waren heel klein en nu gebeurt er weer wat. We hebben uitslagen tot in de procenten. Dan worden mensen wel even wakker.'

Gerelateerde artikelen