Beurs14 feb '18 06:28Aangepast op 14 feb '18 07:34

Netflix koopt producer voor 300 miljoen dollar

Auteur: Jelle Maasbach

Netflix heeft producer Ryan Murphy (21st Century Fox) binnengehaald. In vijf jaar tijd kan hij er maar liefst 300 miljoen dollar verdienen, een van de beste deals ooit.

Actrice Gwyneth Paltrow en producer Ryan Murphy
Actrice Gwyneth Paltrow en producer Ryan Murphy (AFP)

Het is een enorme slag voor Netflix: Murphy is een van de meest succesvolle producers van de Verenigde Staten. Zo is hij verantwoordelijk voor series als Glee, Nip/Tuck en The People v O.J. Simpson: American Crime Story.

Zijn contract loopt deze zomer af bij 21st Century Fox en hij zal in juni al beginnen bij Netflix. Een enorme klap voor Disney, dat juist in onderhandeling is om de meeste onderdelen van Fox te kopen en nu al een van de belangrijkste mensen ziet vertrekken.

Bedrijven en personen worden gekocht

Zelf is Murphy blij met de deal. In een verklaring zegt hij dat zijn dromen werkelijkheid zijn geworden. 'Ik ben een homoseksuele jongen uit Indiana die in 1989 naar Hollywood verhuisde met 55 dollar aan spaargeld in mijn zak. Het feit dat mijn dromen zijn uitgekristalliseerd en op zo'n belangrijke manier zijn uitgekomen, is voor mij emotioneel en overweldigend.'

De grote mediabedrijven zijn goed in het kopen van bedrijven en de laatste tijd van personen. Zo kocht Netflix eerder Millarworld, een uitgever van stripboeken. Eigenaar Mark Millar hoort bij de deal: hij gaat meeschrijven aan nieuwe series. Ook Shonda Rhimes werd een tijdje terug ingelijfd. Met 100 miljoen dollar werd de bekender van hitseries als Scandal en How To Get Away With Murder naar Netflix gehaald. Zij werkte meer dan tien jaar voor Disney.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen