Beurs26 feb '18 08:03Aangepast op 26 feb '18 12:51

'Keizeraandelen' doen het goed in China

Auteur: Jelle Maasbach

Beleggers in China duiken massaal op aandelen met het woordje 'keizer' in de naam verwerkt. Dat komt doordat de huidige president zelf in een keizer lijkt te veranderen.

President Xi Jinping zwaait
President Xi Jinping zwaait (AFP)

President Xi Jinping wil namelijk de grondwet wijzigen. Daardoor kan hij nog langer aan de macht blijven en zal hij als een soort van keizer over het Chinese rijk regeren. Die vooruitblik zorgde voor een run op aandelen waarin het woord keizer was verwerkt.

Zo zat de onderneming Shenzhen Emperor Technology behoorlijk in de lift; het steeg zo'n 10 procent. Harbin Electronics Corp, die woorden in de naam hebben die 'machtige keizer' betekenen, schoot 7 procent omhoog. Een ander fonds, waarvan de bedrijfsnaam betekent 'groet de keizer zijn vervoer', pluste 4 procent.

Lees ook : Iedereen profiteerde van Trump rally, behalve Trump

Analisten vinden het een gekke en vooral rare trend. Het is een hype en zo hard als het stijgt, zo snel zal het ook weer dalen. Dat zagen ze eerder toen ene Wang Huning benoemd werd tot de top van de communistische partij. Gevolg was dat een liftenmaker genaamd Hangzhou Huning (voor even) omhoog schoot en dat alleen maar omdat ze dezelfde naam deelden.

Lees ook: Trump twittert koers Japanse autobouwers onderuit

Ook in de Verenigde Staten zijn ze gevoelig voor een politieke benoeming. Toen Donald Trump gekozen werd tot president, werden aandelen van de 'oude economie' gretig gekocht, denk aan kool- en staalbedrijven. Tegelijkertijd werd een bedrijfje op de Chinese beurs, vrij vertaald als 'tante Hillary', gedumpt.

Gerelateerde artikelen