Beurs26 feb '18 09:50Aangepast op 26 feb '18 10:49

PostNL gedumpt op de Amsterdamse beurs

Auteur: Jelle Maasbach

Aandeelhouders dumpen op grote schaal aandelen PostNL. Het aandeel van de post- en pakketbezorgerstond aan het begin van de beurshandel 18,5 procent lager.

PostNL kwam met de kwartaalcijfers, maar het is de vooruitblik die beleggers doet schrikken. Het bedrijf kwam met een winstwaarschuwing: de komende jaren zal het minder verdienen dan eerder gedacht, onder meer door extra regelgeving voor de postmarkt. Dat zal PostNL 50- tot 70 miljoen euro kosten. Dit jaar denkt de postbezorger bovendien 10 tot 12 procent minder post te vervoeren.

Volgens Jos Versteeg van InsingerGillissen zit de angst onder beleggers vooral zit bij de afname van de hoeveelheid post. 'Men heeft altijd het idee dat die pakketjes goed draaien. Alleen is de posttak nog heel groot bij PostNL en als de omzet harder dan verwacht daalt, dan kunnen de pakketjes die daling niet opvangen', aldus de analist.

In het vierde kwartaal zette PostNL een omzet van 980 miljoen euro neer, dat was het jaar ervoor nog 955 miljoen euro. De pakketbezorging was goed voor 321 miljoen euro (tegenover 271 miljoen het jaar ervoor). De postdivisie liet opnieuw een daling zien.

Gerelateerde artikelen