Beurs1 mrt '18 06:01Aangepast op 1 mrt '18 06:32

Spotify verdient nauwelijks aan klanten

Auteur: Jelle Maasbach

Spotify gaat naar de beurs en geeft een inkijkje in de boeken. Daaruit blijkt dat ze niet veel overhouden van al het abonneegeld.

Binnenkort, wanneer precies is nog niet duidelijk, is de beurs van New York met Spotify een beursbedrijf rijker. Het opende ook de boeken en daaruit rolde een aantal interessante gegevens. De omzet steeg vorig jaar fors, van nog geen drie miljard euro in 2016 naar ruim vier miljard euro vorig jaar. De verliezen liepen ook op: het bedrijf operationeel verlies was zo'n 380 miljoen euro.

Nog geen muziek in de winst per gebruiker

Naast wat klinkende cijfers (de grootste streamingsdienst ter wereld, beschikbaar in meer dan zestig landen, miljarden aan uren gestreamde muziek) bleek nog iets anders. Namelijk dat het bedrijf per gebruiker nog niet veel verdient. Het heeft in totaal 159 miljoen maandelijks gebruikers, daarvan betalen 71 miljoen mensen per maand een vast bedrag. Dat kan 9,99 euro zijn of een uitgebreider abonnement van 14,99 euro. Van al die mensen bij elkaar, dus de betalende en niet betalende klanten, houden ze minder dan 1 euro per jaar per gebruiker over. Analisten denken dan ook dat Spotify de prijzen uiteindelijk zal verhogen of meer abonnees zal gaan werven.

Een ander risico is het feit dat Spotify voor een zogenaamde direct listing gaat. Normaal wordt een bedrijf begeleid door zakenbanken en worden er nieuwe aandelen uitgegeven. Dat is hier niet het geval. Ook wordt er daarom niet bijgekocht door de begeleidende banken, om de prijs te beïnvloeden.

Volatieler dan normaal

In de prospectus waarschuwt de directie van het bedrijf dat dat een risico kan zijn voor beleggers en dat de aandelenhandel volatiel kan zijn. 'De openbare prijs van onze gewone aandelen kan volatieler zijn dan bij een onderschreven beursintroductie en kan na notering op de NYSE aanzienlijk en snel dalen.'

Spotify werd in 2008 in Zweden opgericht door Daniel Ek en Martin Lorentzon en heeft meer dan 1600 mensen in dienst.

Gerelateerde artikelen