Beurs5 mrt '18 06:20Aangepast op 5 mrt '18 07:31

Bonusplafond? Het dak gaat eraf! - bij deel financiële instellingen

Auteur: BNR Webredactie

De nieuwe Brusselse regels rond het bonusplafond betekenen volgens advocaten een regelrechte omwenteling, die alleen al in Nederland circa driehonderd beleggingsondernemingen raakt, onder wie vermogensbeheerders, brokers, beursexploitanten en beleggingsadviseurs. Dat blijkt uit het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Nu geldt nog een maximale bonus van 20 procent van het vaste salaris, maar als het aan de Europese Commissie ligt mogen Nederlandse vermogensbeheerders, effectenmakelaars en andere beleggingsondernemingen over een paar jaar zelf de hoogte van de bonussen voor hun personeel bepalen. Honderden bedrijven in de financiële sector zullen te maken krijgen met het einde van het bonusplafond. Het plafond blijft overigens gelden voor onder andere banken en verzekeraars. Dat bericht het Financieele Dagblad.

Prikkel voor ongewenst gedrag

Volgens Jan Braaksma, journalist van Het Financieele Dagblad, is hier echt sprake van een trendbreuk. 'De afgelopen jaren is de financiële sector aan steeds striktere regels onderworpen, de bonus werd gezien als een prikkel voor ongewenst gedrag.' Dat lijkt nu te gaan kantelen. Volgens Braaksma vindt de Europese Commissie bonussen nu toelaatbaar omdat beleggingsondernemingen zulke wisselende inkomsten hebben. 'Die salarissen moeten kunnen meebewegen en daarom willen ze van het bonusplafond af.' De flexibiliteit is dus nodig.

'Ik denk dat de Europese Commissie hier nu mee komt omdat dit soort bedrijven bijvangst zijn geweest van de striktere wetgeving sinds de crisis', zegt Constant van Tuyll, advocaat beloningsbeleid bij Van Doorne. Volgens Van Tuyll zijn dit soort bedrijven helemaal niet verantwoordelijk geweest voor de financiële crisis.

Verzet van Kamer

Minister Wopke Hoekstra van Financiën wilde vorige maand al voorsorteren op de Brusselse plannen door het bonusplafond voor flitshandelaren af te schaffen, maar stuitte op verzet van de Tweede Kamer. Het voorstel van de Europese Commissie blijkt veel verder te gaan: het bonusplafond sneuvelt niet alleen voor handelshuizen, maar voor alle beleggingsondernemingen. Voor ondernemingen die zo groot zijn dat zij als systeemrelevant worden beschouwd, zoals banken en verzekeraars, blijft het huidige bonusplafond wel in stand. Maar dat is voor Nederland niet aan de orde. De Kamer kan deze Europese regels, die nu nog op de tekentafel liggen, niet blokkeren maar het zal wel voor flink wat debat zorgen verwacht Van Tuyll. 'Maar dat is niet erg, het is goed dat we kritisch blijven kijken waar we het nodig vinden een bonusplafond in te stellen.'

Conjunctuur en beurssentiment

Het kabinet ziet de plannen wel zitten en ondersteunt 'een meer proportionele toepassing van beloningsregels', meldt minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken. De Europese Commissie is van mening dat de sterke afhankelijkheid van de conjunctuur en het beurssentiment bij beleggingsondernemingen leidt tot erg wisselvallige inkomsten. Strikte beloningsregels zouden die bedrijven ertoe dwingen hun medewerkers ook in slechte tijden veel te betalen - wat in het uiterste geval hun voortbestaan in gevaar kan brengen.

Gerelateerde artikelen