Beurs27 mei '19 07:41Aangepast op 27 mei '19 11:30

Fiat Chrysler en Renault willen fuseren

Auteur: BNR Webredactie

Renault en Fiat Chrysler zijn in gesprek over een fusie, meldt de FCA Group. De twee autofabrikanten willen samen elektrische en zelfrijdende auto's gaan ontwikkelen én produceren. Beide bedrijven leggen de samenwerking voor aan de aandeelhouders. De moedermaatschappij van het fusiebedrijf zou in Nederland komen.

Meer hierover: : De BNR Auto-Update

(MARCO BERTORELLO and LOIC VENANCE / AFP)

Het is nog niet helemaal definitief, zegt Wouter Karssen, presentator van de Nationale Autoshow en van Autoblog.nl: Fiat Chrysler heeft Renault een voorstel gedaan en de Fransen hebben dat bevestigd. 'Al die grotere autofabrikanten kijken naar elkaar voor samenwerking en dat heeft alles te maken met de versnelling op technologiegebied, zoals elektrificatie en zelfrijdtechnologie. Dat is heel duur om te ontwikkelen en deze bedrijven zijn eigenlijk een maatje te klein om dat helemaal zelf te kunnen doen. De lamme helpt de blinde, eigenlijk.'

De bedrijven streven naar een gelijkwaardige fusie, waarbij de aandeelhouders van beide partijen 50 procent van de aandelen in bezit krijgen. De bestaande samenwerking met Nissan lijkt daarmee voor Renault voorlopig op een laag pitje te komen, ook omdat dat één van de voorwaarden zou zijn van Fiat Chrysler. Nissan liet er in april al weinig twijfel over bestaan dat van Japanse kant de relatie al flink bekoeld was. De verhoudingen tussen de twee bedrijven zijn behoorlijk verzuurd door de hele affaire rond de vroegere topman Carlos Ghosn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen