Beurs4 nov '19 11:03Aangepast op 4 nov '19 11:20

PostNL stelt teleur en gaat onderuit op de beurs

Auteur: BNR Webredactie

Een lagere omzet en ook iets minder winst dan verwacht. De cijfers van PostNL over het derde kwartaal vallen beleggers niet mee. Het aandeel staat al sinds de opening van de AMX stijf onderaan.

De omzet van PostNL kwam in het derde kwartaal uit op 636 miljoen euro, een fractie lager dan in dezelfde periode vorig jaar. Analisten hadden juist op een stevige verbetering gerekend. Ook de winst pakte met 25 miljoen euro lager uit dan was gehoopt.

Winst lager door overname van Sandd

Volgens CEO Herna Verhagen is het mindere bedrijfsresultaat van PostNL vooral te wijten aan de overname van Sandd. Die werkt ook in het lopende kwartaal nog in de cijfers door. Daardoor zal de winst over heel dit jaar ergens tussen 150 en de 180 miljoen euro uitkomen. Een winstwaarschuwing wil de topvrouw dat op BNR niet noemen.

Consument koopt minder in China

PostNL bezorgde opnieuw veel minder brieven. Maar voor het eerst staat in sommige segmenten ook de pakketbezorging onder druk. Volgens Verhagen komt dat door de handelsoorlog tussen Amerika en China. 'Met name bij fashion, kleding en schoenen, maar ook bij elektronica zie je dat de groeicijfers lager zijn dan een paar jaar geleden'. Ondanks die ontwikkeling gaat de prijs voor het versturen van een pakketje volgend jaar met 4,3 procent omhoog.

Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het sorteercentrum in Nieuwegein.
Medewerkers van PostNL sorteren pakketjes in het sorteercentrum in Nieuwegein. (ANP FREEK VAN DEN BERGH)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen