Beurs6 nov '19 11:50Aangepast op 6 nov '19 15:56

Jumbo opent eerste winkel in België

Auteur: BNR Webredactie

Ahold Delhaize heeft het moeilijk in België. In het derde kwartaal zag de supermarktketen er de omzet en winstmarge teruglopen. Toch gaat ook Jumbo de Belgische markt op. Vandaag opent het zijn eerste vestiging in Pelt.

Albert Heijn in Antwerpen
Albert Heijn in Antwerpen ( ANP MARCO DE SWART)

Ahold wist de omzet in de Nederlandse supermarkten op te voeren met 3 procent. Dat was beter dan analisten hadden verwacht. Maar in België krompen de verkopen juist, met 0,6 procent. Onze zuiderburen lopen nog niet zo warm voor de Albert Heijn-formule. Tegelijkertijd staan de marges bij zusje Delhaize onder druk.

Belgische markt is behoorlijk vol

Ahold en Jumbo weten heel goed waar ze aan beginnen, zegt Kitty Koelemeijer, hoogleraar marketing en retailing aan Business Universiteit Nyenrode op BNR. 'Hun propositie is goed, ze gaan het gevecht op de Belgische markt vooral aan op prijs. Daar zal marktleider Colruyt last van krijgen', zegt Koelemeijer. Tegelijkertijd heeft een andere grote speler, het Franse Carrefour, last van de Nederlandse winkels omdat die al veel verder zijn met luxemaaltijden die je alleen maar hoeft op te warmen.

Flink hogere koers voor Ahold

De wereldwijde omzet van Ahold Delhaize groeide in het derde kwartaal met bijna 3 procent tot 16,7 miljard euro. Dat was vooral te danken aan betere verkopen in de VS en in Midden- en Oost-Europa. De operationele winst steeg met iets meer dan 4 procent tot 724 miljoen euro. Op het Damrak worden die cijfers beloond. Het aandeel Ahold is al de hele ochtend de grootste stijger op de AEX.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen