Beurs6 jan '20 11:34

Spanning in Midden-Oosten drijft goudprijs op

Auteur: BNR Webredactie

Goud, palladium en platinum worden in rap tempo duurder. Beleggers stappen uit aandelen en switchen naar edelmetalen en obligaties.

De goudprijs steeg in Singapore tot 1.588 dollar voor een troy ounce (31,1 gram). Het is sinds april 2013 geleden dat goud zo duur was. De prijs voor palladium is zelfs hoger dan ooit en ook platina en zilver zitten in de lift.

Angst voor terreuraanslagen

Beleggers zijn bang dat de Amerikaanse aanslag op de tweede man van Iran, generaal Soleimani, ernstige gevolgen zal krijgen. Ze vrezen vooral dat de olieproductie onder druk komt te staan. Washington waarschuwt voor aanslagen op de olievelden in Saoedi-Arabië. Teheran zou Iran-gezinde terreurorganisaties daartoe kunnen aanzetten, bij wijze van wraak.

Futures

Behalve de goudprijs schiet ook de olieprijs omhoog. Afgelopen vrijdag kwam er al 3 procent bij, op de Europese futuresmarkt komt daar nog eens rond de 3 procent bovenop. Een vat Brent-olie kost nu iets meer dan 70 dollar. Deskundigen waarschuwen dat dat wel eens richting 80 dollar kan gaan. Zo'n prijsstijging zal ongetwijfeld merkbaar worden aan de benzinepomp.

De goudprijs is aan een opmars bezig. Daardoor wordt het weer interessant om oud goud te verkopen.
De goudprijs is aan een opmars bezig. Daardoor wordt het weer interessant om oud goud te verkopen. (ANP Jeroen Jumelet)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen