Beurs22 jan '20 11:25

ASML ziet omzet met bijna miljard groeien

Auteur: BNR Webredactie

Chipmachinefabrikant ASML heeft over 2019 een omzet geboekt van 11,8 miljard euro. Het jaar begon matig, maar vooral het vierde kwartaal maakte veel goed. Alleen al in die periode wist het bedrijf acht EUV-machines te verkopen.

ASML heeft amper concurrentie als het gaat om de miljoenen kostende apparaten. Wie snelle chips wil maken waarop je veel informatie kwijt kunt, kan eigenlijk niet om het bedrijf uit Veldhoven heen. Dat vertaalt zich in een jaarwinst van 2,6 miljard euro en een brutomarge van liefst 48,1 procent.

Een laboratorium van ASML in Veldhoven
Een laboratorium van ASML in Veldhoven (AFP)

Wennink: 'We doen al 20 jaar zaken met dat Chinese bedrijf'

ASML is de afgelopen weken het middelpunt geworden van een politiek gevecht tussen de VS en China. Washington wil dat Nederland voorkomt dat ASML een EUV-machine aan de Chinezen levert. De Amerikanen willen niet dat de hoogwaardige kennis in Chinese handen komt. Beijing op zijn beurt zegt dat de opdracht al halverwege vorig jaar is geaccepteerd.

Luister ook | CDA: Kabinet maakt eigen afweging over ASML

ASML-topman Peter Wennink zegt op BNR dat hij best begrijpt dat de kwestie gevoelig ligt. Hij vindt het dan ook logisch dat minister Sigrid Kaag van Buitenlandse Zaken de tijd neemt om te beslissen over de benodigde exportvergoeding. 'Maar', voegt hij eraan toe: 'We doen al dertig jaar zaken in China. En met dit bedrijf, dat nu één EUV-machine bij ons heeft besteld, al twintig jaar.'

'Die chips zitten ook in je koelkast en je telefoon'

Wennink is niet bang voor repercussies, mocht ASML de machine toch gewoon aan China leveren. 'De supersnelle chips die je met onze nieuwe machine kunt maken, wil iedereen hebben. Ze zijn nodig om de volgende stap te kunnen zetten op het gebied van 5G, kunstmatige intelligentie, big data, noem maar op. Ook voor defensie misschien, ja. Maar dat geldt ook voor de chips die nu in je koelkast en je telefoon zitten.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen