Beurs13 apr '20 08:56Aangepast op 13 apr '20 13:43

Corona blijft Aziatische beurzen drukken

Auteur: BNR Webredactie

Net als de graadmeters in Seoul en Shanghai, begon de Japanse aandelenbeurs maandag met verlies aan de nieuwe handelsweek. De handelsvloeren in Hong Kong en Australië waren nog gesloten in verband met een lang paasweekend. Beleggers blijven zich zorgen maken over de impact van de coronapandemie op de wereldwijde economie. En dat is slecht nieuws voor het aankomende cijferseizoen.

(AFP Kazuhiro Nogi)

Luister ook | Deal tussen Opec en Rusland is little too late

Corona blijft toon zetten

Lichtpuntje is het akkoord tussen oliekartel OPEC en bondgenoten over een productiebeperking kon de stemming niet ombuigen. De toonaangevende Nikkei in Tokio sloot 2,3 procent lager op 19.043 punten. Exporterende bedrijven zoals autobouwer Toyota verloren terrein (min 1,6 procent) vanwege de duurdere yen. De Japanse valuta, van oudsher een veilige haven op de financiële markten, won vanwege de toenemende onzekerheid door het nieuwe coronavirus.

Luister ook | Een crisis in een crisis

Olie blijft laag ondanks productiebeperking

Oliekartel OPEC, Rusland en andere olieproducerende landen werden het zondagavond alsnog eens over de beperking van de olieproductie met 9,7 miljoen vaten per dag voor de maanden mei en juni. Dat is om en nabij de 10 procent van de hoeveelheid die wereldwijd dagelijks wordt gewonnen. De olieprijzen veerden op na dit nieuws, maar stonden nog altijd op een zeer laag niveau. Japanse oliebedrijven JXTG Holdings en Idemitsu Kosan eindigden in het rood.

Shanghai en Seoul: evenmin volle zalen

De Zuid-Koreaanse Kospi noteerde tussentijds een min van 1,7 procent. Zwaargewicht Samsung duwde de graadmeter omlaag nadat bekend werd dat meerdere fabrieken in Vietnam in quarantaine gaan nadat een medewerker besmet bleek met het longvirus. De beursgraadmeter in Shanghai verloor tussentijds 0,6 procent. China zag het aantal nieuwe besmettingen met het virus stijgen naar een hoogtepunt van de afgelopen zes weken. De provincie Heilongjiang, die de grens deelt met Rusland, lijkt de nieuwe brandhaard te zijn.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen