Beurs6 okt '21 18:14

Van record naar rode cijfers: de AEX zit in een dip

Auteur: BNR Webredactie

Het kon de afgelopen weken niet op met de AEX, die tot boven een record van 800 punten klom. Maar het feest lijkt nu wel een beetje voorbij. Woensdag ging de Amsterdamse beursindex hard onderuit. Het stond zelfs even 2,5 procent in het rood, en sloot uiteindelijk 1,3% in de min op 761 punten.

Onder meer de vrees voor inflatie houden de markten in hun greep. Ook de gascrisis, de hoge prijzen voor olie en gas, nekt de beurs. De oplopende inflatie zorgt voor stijgende rentes op de obligatiemarkten. Hogere rentetarieven zijn ongunstig voor alternatieve beleggingsproducten als aandelen, en vooral voor snel groeiende techbedrijven. 'Er is heel veel aan de hand', zegt beursanalist Corné van Zeijl van Actiam. 'We hebben een rentestijging gezien. Ook zijn er zorgen over de economie. Het cijferseizoen komt eraan. Er is een explosie van de gas- en olieprijzen, dat heeft weer gevolgen voor de inflatie en de rentecijfers. Ook was er nog het schandaal met het Chinese vastgoedbedrijf Evergrande. De lijst is heel erg lang', merkt de analist op.

Luister ook | 'Hogere drempel nodig tegen jonge beleggers'

Naast alle gebeurtenissen die in het nieuws komen, is er ook een verschijnsel dat jaarlijks terugkeert bij beleggers. 'Je ziet in deze tijd van het jaar vaak, als de dagen korter worden, dat mensen gevoeliger worden voor mogelijke problemen. En nu zijn er genoeg redenen om somber te zijn', volgens Van Zeijl.

Poetin

Terwijl de beurzen eerder op woensdag nog diep in het rood stonden, kwam er later op de wat herstel. Dat had te maken met een toespraak van de Russische president Vladimir Poetin over de gasprijzen. 'Vanochtend explodeerden de gasprijzen opnieuw, in sommige gevallen zelfs 20 procent en meer. De inflatie in Europa stijgt dan heel hard, waarna de rent mogelijk ook stijgt. Toen maakte Poetin de opmerking dat gas gegarandeerd naar Europa blijft gaan en Europa zich nergens zorgen over maakte. Vervolgens zag je de gasprijzen weer dalen, de rente dalen en haalden de beleggers opgelucht adem', beschrijft Van Zeijl.

Cijferseizoen

De beursanalist verwacht zelf enig herstel na oktober. 'Oktober gaat eindige en het cijferseizoen gaat beginnen. Ik ben benieuwd hoe dat eruit gaat zien, dat wordt spannend. Sommige bedrijven gaan er veel last van hebben, die hebben te maken met hoge inkoopprijzen. Andere bedrijven profiteren ervan, zoals de AMSL's van deze wereld.' Toch nuanceert Van Zeijl enigszins. 'De verwachtingen zijn wel een heel stuk minder hoog dan in het vorige kwartaal. Toen ging het wel heel erg goed.'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen