Beurs10 jan '22 18:04

Zynga prooi in duurste overname ooit in gamesindustrie

Auteur: BNR Webredactie

Het lijkt er sterk op dat de smartphonegameproducent Zynga binnenkort wordt overgenomen door gamebedrijf Take Two. De partijen zijn het eens geworden over een overnamebedrag van 12,7 miljard dollar. En dat is een record in de gamesindustrie. Het is een top 3-overname, zegt Joost van Dreunen, marktanalist op het gebied van videogames en adjunct-hoogleraar aan de New York University Stern School of Business.

(Flickr / Alessandro Balzan)

'Het bedrag is enorm, bijna 13 miljard dollar', zegt Van Dreunen. Volgens hem heeft Take Two niet de behoefte om 'continu dingen op de markt te zetten', maar wil het bedrijf de portefeuille spreiden en verbreden en patenten verzamelen. 'Net als Activision wil het een meer gemêleerd publiek aanspreken.' Van Dreunen denkt dat Take Two het geld in 5 jaar terugverdiend heeft.

Het aandeel van Zynga, bekend van onder meer de smartphonegames FarmVille en Golf Rival, schoot op de Amerikaanse beurzen direct omhoog met 46 procent. Aandeelhouders krijgen bovenop de aandeelprijs 64 procent van de waarde die het aandeel op vrijdag had.

In de afgelopen jaren deed Zynga zelf diverse overnames en groeide het uit tot één van de grootste bedrijven op het gebied van smartphonegames: in 2020 had het bedrijf een omzet van bijna 2 miljard dollar.

Grootste gamebedrijf ter wereld

Take-Two, bekend van de populaire games Red Dead Redemption en Grand Theft Auto, richtte zich tot dusver op games voor de computer en consoles. Met de overname een grote speler in handen in het snelst groeiende segment van de interactieve entertainmentindustrie. Bovendien wil het bedrijf inzetten op recurrent consumer spending, een constante inkomstenstroom doordat games in het spel kleine uitgaven doen. Dit model moet de schommelingen in de kwartaalcijfers reduceren.

Het resultaat van de overname is dat Take Two nu een van de grootste gamebedrijven ter wereld is. Het bedrijf becijfert dat het, samen met Zynga, 6,1 miljard dollar aan omzet draaide in de twaalf maanden tot september afgelopen jaar.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen