Beurs24 jan '22 09:28Aangepast op 24 jan '22 10:46

Investeerder VS koopt Accell voor 1,6 miljard euro

Auteur: BNR Webredactie

Fietsenproducent Accell, het moederbedrijf van Batavus, Sparta en Koga, wordt voor 1,6 miljard euro overgenomen door het Amerikaanse investeringsconsortium KKR. Het overnamebod van 58 euro per aandeel betekent een premie van circa een kwart op de slotkoers van vrijdag. 'Dit bod is wat ons betreft strategisch ongelooflijk belangrijk', zegt CEO Ton Anbeek van Accell.

Image
(ANP Dijkstra bv)

Volgens Anbeek stelt het bod de fietsenmaker in staat op de lange termijn te focussen, 'we kunnen investeren in merken en e-commerce, het kernwoord voor beide partijen is groei en groei versnellen.' Het hoofdkantoor blijft na de overname gewoon in Heerenveen staan. Ook voor het personeel heeft de overname geen effect. 'Alles wordt gerespecteerd', zegt Anbeek, 'de strategie, de structuur, rechten van werknemers, er is geen reductie van de workforce. Alles blijft bij het oude.'

FD.nl: KKR wil fietsenproducent Accell overnemen voor €1,56 mrd, bedrijf accepteert bod

Groei, innovatie

Volgens de topman onderschrijven de investeerders de strategie en willen ze uitsluitend de groei versnellen. Concreet betekent dat volgens Anbeek de juiste innovaties doen en merken ondersteunen. 'De markt heeft goede vooruitzichten, de grote drijvers zijn de verdere elektrificatie en investeringen in fietsinfrastructuur.' Er komt geen geografische uitbreiding, zegt Anbeek. 'Qua geografie gaan we niet verder uitbreiden. Europa en de VS zijn goed voor 70 á 80 procent van de wereldmarkt, de inkomens en bestedingen zijn daar hoog, dat is belangrijk.'

De Cijfers

Bij Accell werken momenteel circa 3100 mensen, verspreid over vijftien landen. De fietsen en aanverwante producten van het bedrijf worden momenteel verkocht aan dealers en consumenten in meer dan tachtig landen. In 2020 verkocht Accell ongeveer 897.000 fietsen, Het bedrijf sloot dat jaar af met een omzet van 1,3 miljard euro. Het bedrijf is naar eigen zeggen Europees marktleider in e-bikes en de tweede grootste in fietsonderdelen en -accessoires.

De fietsenfabrikant maakte eind vorig jaar bekend tot en met november 4 procent meer omzet te hebben gegenereerd in vergelijking met een jaar eerder ondanks verstoringen in het internationale transport het bedrijf met tekorten aan onderdelen kampte. Dat kwam doordat er dit jaar in Aziatische landen als Vietnam lockdowns waren door coronabesmettingen. Volgens Accell hebben verschillende grote leveranciers in de loop van september en oktober de productie hervat.

Investeerder KKR is geen onbekende in Nederland. Het stak eerder geld in de vakantieparken van Roompot, glasvezelplatform Open Dutch Fiber, parkeerdienstverlener Q-Park en softwareontwikkelaar Exact. Teslin, een huidige grote aandeelhouder van Accell, maakt overigens onderdeel uit van het KKR-consortium.

Document: Joint press release NL Accell Group - consortium led by KKR, 24 January 2022


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen