Beurs3 feb '22 09:03

CEO ING: '2021 was een goed jaar'

Auteur: BNR Webredactie

ING heeft zijn winst afgelopen jaar bijna verdubbeld. Daarmee ging er bijna net zoveel winst in de boeken als in 2019, het laatste jaar voor de coronacrisis. Het financiële concern profiteert de laatste tijd flink van de weer aantrekkende economie. '2021 was een goed jaar', zegt topman Steven van Rijswijk.

(ANP / ANP ? Bas Czerwinski)

Volgens Van Rijswijk was 2021 een jaar: 'We hadden destijds 20 miljard aan betaalvakanties uitstaan, die zijn inmiddels allemaal terugbetaald. We zagen een groei van leningen van 13 miljard aan hypotheken en van onze zakelijke klanten. Ook de commissie-inkomsten aan betaalpakketkant en de investeringsproducten zijn gestegen. Mensen beleggen gewoon meer.'

Stroppenpot

De bank heeft de stroppenpot gedeeltelijk leeggegeten, wel is in het vierde kwartaal een extra voorziening genomen omdat de inflatie is toegenomen. Van Rijswijk verwacht geen langdurige inflatie als in de jaren '70, en zegt geen voorschot te willen nemen op het rentebesluit dat de ECB vandaag mogelijk gaat nemen. Volgens Van Rijswijk zal de ECB eerst het opkoopprogramma van obligaties moeten afbouwen eer het een rentebesluit kan nemen. 'De ECB zal dus eerst afbouwen en dan gaat waarschijnlijk de rente omhoog.'

Hogere rente inprijzen

Wat de ING dan doet? 'Onze rente beweegt mee met die van de ECB en de markt. We zullen geleidelijk gaan inprijzen. We zijn langzaam draaiende tankers, de renteverlaging van 2014 is ook heel langzaam door de banken ingeprijsd. ING heeft volgens de topman in totaal 346 miljoen aan risicokosten opzijgezet in anticipatie van mogelijk stijgende inflatie.

Er was ook minder goed nieuws voor ING: de bank moest 140 miljoen neertellen aan afvloeiingsregelingen omdat het de Franse retailtak afstoot.

De Cijfers

Onder de streep hield de bank een kleine 4,8 miljard euro winst over. Dat was in het eerste coronajaar nog zo'n 2,5 miljard euro. Toen drukten de pandemie en de strenge lockdownmaatregelen nog sterk op de vraag naar leningen. Ook moest er destijds veel geld apart gezet worden voor leningen die mogelijk nooit meer zouden worden terugbetaald.

Dat het weer een stuk beter gaat met ING was in de loop van vorig jaar al te zien bij de kwartaalberichten van de bank. In de laatste drie maanden van het jaar zijn de resultaten ook flink verbeterd. Toen maakte ING 945 miljoen euro winst, 30 procent meer dan in dezelfde periode in 2020.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen