Beurs9 feb '22 12:59Aangepast op 9 feb '22 14:02

Hoge grondstofprijzen drukken winst AkzoNobel

Auteur: BNR Webredactie

De hoge grondstofprijzen zetten de winst van AkzoNobel onder druk. Dat blijkt uit de cijfers die de verfproducent vandaag publiceert. De omzet steeg in het laatste kwartaal van 2021 met 9 procent tot 2,4 miljard euro, maar de winst viel met 205 miljoen euro bijna dertig procent lager uit dan een jaar eerder.

(Franklin Heijnen)

Grondstofprijzen

Topman Thierry Vanlancker is ondanks de lagere winst tevreden over de cijfers van het bedrijf. 'Als je kijkt naar de winst die we in 2020 gehaald hebben, daar was iedereen door het dolle heen. Dit jaar doen we eigenlijk hetzelfde, alleen hebben we bijna 770 miljoen euro grondstofkosten moeten incasseren.' Door verdere tekorten moest AkzoNobel eind vorig jaar ook 100 miljoen euro aan leveringen aan klanten uitstellen.

Prijsstijging

Om bij lagere verkoopvolumes toch meer omzet te behalen heeft het bedrijf de prijzen in december met maar liefst 14 procent verhoogd. Vanlancker denkt wel dat het hoogtepunt van het grondstoffentekort in het eerste kwartaal van dit jaar bereikt wordt en dat over 2022 een 'graduele verbetering' te zien zal zijn in de grondstofprijzen en uiteindelijk ook in de verfprijzen.

Luister terug | AkzoNobel verhoogt prijzen door duurdere grondstoffen

Eigen aandelen

AkzoNobel kondigt ook aan een nieuw aandeleninkoopprogramma van 500 miljoen euro te starten dat in het eerste kwartaal van volgend jaar moet worden afgerond. Vorige maand rondde het bedrijf een eerder inkoopprogramma van 1 miljard euro af. Ook gaat het bedrijf het dividend verhogen.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen