Beurs23 mrt '22 13:59

Zeer beperkte handel weer mogelijk op Moskouse aandelenbeurs

Auteur: BNR Webredactie

Na een wekenlange sluiting gaat de aandelenbeurs in Moskou donderdag open. Wel met zware beperkingen. Alleen de handel in 33 aandelen is toegestaan. Welke aandelen verhandeld mogen worden is nog onduidelijk. Daarnaast mogen beleggers niet speculeren op een koersdaling van aandelen, maakt de centrale bank van Rusland bekend.

The Russian ruble, or rouble, the official currency of the Russian Federation.
The Russian ruble, or rouble, the official currency of the Russian Federation. (ANP / Camera Press Ltd)

Sinds 28 februari was het niet meer mogelijk om aandelen via de beurs in Moskou te verhandelen. De Russische centrale bank besloot de aandelenhandel op te schorten nadat de belangrijkste graadmeter van de Moskouse beurs een recordverlies leed. Maar Russische bedrijven die ook aan de beurs in Londen een notering hebben, zijn sinds de aanval van Rusland op Oekraïne en de daarop volgende economische sancties 90 procent minder waard geworden.

Door de inval van Rusland in Oekraïne en daaropvolgende westerse sancties zijn verschillende beursgenoteerde bedrijven in rap tempo minder waard geworden. Zo verloor aardgasproducent Gazprom meer dan de helft van zijn waarde en verloor de grootste kredietverstrekker van het land, Sberbank, bijna driekwart van zijn beurswaarde.

Lees ook | Oorlog in Oekraïne zorgt voor financiële klappen op de beurs

Regels

Het is nog niet duidelijk welke aandelen donderdag verhandeld mogen worden. Aan welke regels de beurshandel na donderdag is onderworpen, maakt de centrale bank van Rusland later bekend.

Volg ons liveblog voor de laatste ontwikkelingen in Oekraïne


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen