Beurs24 mrt '22 13:25

Witte Huis: beursopening Moskou is poppenkast

Auteur: BNR Webredactie

Na weken van sluiting, is de aandelenbeurs van Moskou weer geopend. Gedeeltelijk dan, want de aandelen van slechts 33 bedrijven mochten verhandeld worden. Daarnaast werd het buitenlandse aandeelhouders verboden om hun aandelen te verkopen. Ook mochten handelaren niet inzetten op verlies van aandelen. Reden voor het Witte Huis om de beursopening een 'poppenkast' te noemen.

De regels die ingesteld werden zorgden voor een koersstijging voor veel aandelen op de Moskouse MOEX-index. De index steeg met liefst 8 procent bij de opening van de beurs en stond na een tijdje zelfs 12 procent hoger. Wekenlang was de beurs gesloten vanwege de sancties die Rusland kreeg door het binnenvallen van Oekraïne.

Lees ook | Westerse leiders in Brussel voor reeks bijeenkomsten over Oekraïne

(ANP / EPA)

De stijging leverde een groep Russische miljardairs flink wat geld op. Omgerekend zijn zij zo'n 7.5 miljard euro rijker geworden. Bij dat gezelschap zit ook een zakenman uit de kringen rond de Russische president Vladimir Poetin die op sanctielijsten van westerse mogendheden staat. Tien Russen die persbureau Bloomberg op lijst van de rijkste 500 personen ter wereld heeft staan, hebben aandelen in die bedrijven. Zij streken daardoor een fikse papieren winst op, die bij nikkelmagnaat Vladimir Potanin, olietycoon Leonid Michelson en Poetin-vertrouweling Gennadi Timtsjenko op ongeveer 1 miljard euro uitkwam.

Volg in ons liveblog het laatste nieuws over de oorlog in Oekraïne en alle gevolgen ervan

Tegen die laatste zakenman, die schatrijk werd met het handelsbedrijf in grondstoffen Gunvor, zijn door de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten sancties ingesteld om zijn vermogen te raken. Potanin en Michelson staan vooralsnog niet op sanctielijsten.

Witte Huis noemt beursopening een poppenkast

Het Witte Huis heeft geen goed woord over voor de Russische beursopening. Het zou volgens een woordvoerder een 'poppenkast' zijn en aandelen zouden 'kunstmatig' opgevoerd worden. 'Rusland heeft duidelijk gemaakt dat ze overheidstegoeden inzetten om zo de aandelen van bedrijven kunstmatig op te voeren. Dat is niet een realistische markt en geen duurzaam model', zei Daleep Singh, een veiligheidsadviseur van de Amerikaanse overheid. 'We zien een poppenkast, een Potemkin-beursopening', verwijzend naar het nepdorp dat de Russische minister Grigory Potemkin liet bouwen op de Krim, in 1787.'

Lees ook | 'Strijd in patstelling terechtgekomen'


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen