Beurs12 apr '22 09:21Aangepast op 12 apr '22 10:12

Ebusco in het rood: van miljoenenwinst, naar miljoenenverlies

Auteur: BNR Webredactie

Ebusco, fabrikant van elektrische bussen, heeft een belabberd jaar achter de rug. De omzet daalde van 100 miljoen naar slechts 24,3 miljoen euro. En de onderliggende EBITA, winst voor aftrek van rentekosten, belastingen, afschrijvingen en afboekingen, schoot van een winst van 27,1 miljoen euro naar een verlies van 20,5 miljoen euro.

Dat het een slecht jaar zou worden, was al verwacht, zo zegt Peter Bijvelds, CEO van Ebusco. 'De pandemie, en daarmee het uitstellen of annuleren van de tenders, heeft een zware impact gehad op het jaar. Desalniettemin zijn we hard blijven doorbouwen aan onze productiecapaciteit en de rest van de organisatie', vertelt Bijvelds. 'We zien dat de tenders na de coronaperiode weer echt omhoog gaan.'

Grote deal met Deutsche Bahn

Het bedrijf merkt ook al dat er het de betere kant opgaat. De Brabantse fabrikant van elektrische bussen heeft namelijk een grote deal gesloten met Deutsche Bahn. Het bedrijf uit Deurne mag komende jaren mogelijk honderden bussen gaan maken voor het Duitse openbaarvervoersbedrijf.

Volgens Ebusco is het een raamovereenkomst, waarin alleen hoofdlijnen zijn vastgelegd. Hoeveel bussen er precies moeten worden gemaakt is nog niet duidelijk. Het maximale ordervolume bedraagt achthonderd bussen, meldt Ebusco. Hoeveel geld dat mogelijk oplevert, is niet naar buiten gebracht. De deal geldt voor de jaren 2023 en 2024, met de optie om het contract tweemaal met een jaar te verlengen.

De deal geeft zekerheid voor Ebusco. 'Alle elektrische bussen die DB gaat kopen de komende jaren, komen van Ebusco', zo stelt Bijvelds vast.

Gerelateerde artikelen