
Buffett vergrootte in rap tempo zijn belang in de Amerikaanse oliegigant Occidental Peteroleum. In minder dan twee weken tijd bezat hij 14 procent van de aandelen. Buffett-volgers speculeren zelfs over een aankoop van heel Occidental. Dat zou zijn grootste overname ooit zijn. Ook heeft Buffett zijn positie in oliefonds Chevron fors uitgebreid naar $25,2 miljard.
Luister naar de AEX Factor | Fanboys keren zich tegen Buffett: welke goeroe moet je nu volgen?
Woedende aandeelhouders
Buffetts interesse in het zwarte goud schiet bij een deel van zijn aandeelhouders in het verkeerde keelgat. Sommige eisen zelfs dat hij vertrekt. Buffett zou te weinig doen aan duurzaamheid, maar ook aan diversiteit, zo luidt de kritiek.
Bijna een kwart van de aandeelhouders stemde tegen de voorstellen van Buffett. Opmerkelijk hoog, zegt analist Jean-Paul van Oudheusden in de beleggerspodcast de AEX Factor. 'Hij heeft ontzettend veel betekend voor zijn aandeelhouders en beleggers in het algemeen. In de tijd waarin we leven mag je alles en iedereen wegstemmen.'
Volgens Van Oudheusden zijn oliebedrijven een deel van de oplossing, niet het probleem. 'Olie was eigenlijk al dood en begraven. Maar nu het erop aankomt hebben we nog niet genoeg alternatieven.' Ondertussen is wel een boycot van Russische olie in de maak. Maar als de Russische gaskraan de komende winter dicht gaat, heeft Nederland een groot probleem, waarschuwt ook Shell-baas Ben van Beurden.
In de AEX Factor hoor je wat een boycot betekent voor de miljardenwinsten van oliebedrijven. En zijn Buffetts olie- en gasbeleggingen op de lange termijn wel zo verstandig?
Beluister de aflevering hier of zoek deze op in je favoriete podcast-app en abonneer je op de AEX Factor.