Beurs30 mei '22 20:40Aangepast op 30 mei '22 22:06

Kamer waarschijnlijk akkoord met aankoop extra aandelen AirFrance-KLM

Auteur: BNR Webredactie

De Tweede Kamer zal dinsdag waarschijnlijk instemmen met de aankoop van extra aandelen Air France-KLM. Maandagmiddag bleek tijdens het Kamerdebat dat een meerderheid belang wil houden in het bedrijf. Daarom stemden de Kamerleden in met de nieuwe aandelentransmissie, van ruim 200 miljoen euro. Maar dat ging niet zonder ongemak. 'Kaag stond het aandelenpakket met hand en tand te verdedigen, ze wil het Nederlandse belang echt niet laten verwateren', zegt politiek verslaggever Sophie van Leeuwen.

Air France-KLM gaat voor 2,25 miljard euro nieuwe aandelen uitgeven, met name om op die manier de coronasteun terug te betalen aan de Franse overheid. Doordat AirFrance-KLM deze nieuwe aandelen uitgeeft, verwatert het belang dat Nederland in het bedrijf heeft. Dit belang is nu nog 9,3 procent, en om dat zo te houden wil minister van Financiën Sigrid Kaag investeren in extra aandelen. Als Nederland niet in nieuwe aandelen investeert, dan zal het belang na de uitgifte teruglopen naar zo'n twee procent.

Minister Sigrid Kaag van Financiën tijdens van een wetgevingsoverleg met de Tweede Kamer commissie over de aankoop van nieuwe aandelen Air France-KLM.
Minister Sigrid Kaag van Financiën tijdens van een wetgevingsoverleg met de Tweede Kamer commissie over de aankoop van nieuwe aandelen Air France-KLM. (ANP / ANP)

Duivels dilemma

Kaag stond het aandelenpakket volgens Van Leeuwen 'met hand en tand' te verdedigen, 'en ze wil het Nederlandse belang echt niet laten verwateren, dat is duidelijk. Maar ze zegt ook dat het echt een dilemma is.' En veel Kamerleden zien dat dilemma ook, stelt Van Leeuwen. 'Zij vragen zich eigenlijk allemaal af: waarom nóg meer aandelen? Wat hebben we écht aan die negen procent?' En ook binnen de coalitie is er ongemak. 'Dat we een kat in de zak hebben gekocht, wil niet zeggen dat we er nog een zak bij moeten kopen', zei ChristenUnie-Kamerlid Pieter Grinwis.

'Geen kernfysica'

Kaag benadrukte in het debat dat het 'moeilijk uit te leggen' is wat de extra aandelen Nederland zullen opleveren. ‘Als we niet meedoen, neemt ons aandeel in principe af naar een belang van 2,3 procent. En het is helaas geen exacte wetenschap, wat het belang zal opleveren. Dat is een zwakte in het betoog, omdat we niet alles hard kunnen maken. Het voelt daarom ook voor mij soms ongemakkelijk als we spreken over dit onderwerp, omdat het niet wetenschappelijk is.’

Lees ook | Nederland gaat nieuwe aandelen AirFrance-KLM opkomen; kosten ruim 200 miljoen

Desondanks is het kabinet volgens Kaag van mening dat 'we moeten zorgen dat we - als een van de grotere aandeelhouders - betrokken blijven bij deze onderneming, zodat we ook in de aankomende periode invloed kunnen uitoefenen op de toekomst en de koers van het bedrijf.’

Belastinggeld

Luchtvaartjournalist van de Telegraaf Yteke de Jong vindt het 'opvallend' dat er helemaal niet over gesproken is dat er 'Nederlands belastinggeld wordt gebruikt om een Franse lening af te betalen'. 'Dat is ook helemaal uit beeld geraakt. Dus als je van daaruit redeneert, zou je moeten zeggen: Nederland moet dit gewoon niet doen. Maar dat is wel een lastige keuze', aldus De Jong.

Lees ook | Nederland wil meer aandelen KLM, topman Ben Smith toucheert bijna 5 miljoen


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen