Beurs1 jun '22 18:04

TomTom zegt te innoveren en ontslaat 500 mensen: 'slap excuus'

Auteur: BNR Webredactie

Navigatiedienstverlener TomTom schrapt de komende tijd zo'n 500 banen, 10 procent van het totaal. Het banenverlies komt voor rekening van het onderdeel dat kaarten maakt. De afgelopen tijd heeft TomTom veel geld geïnvesteerd in een nieuwe manier van kaarten maken, waarbij veel meer geautomatiseerd gebeurt.

De ontslagen vallen in meer dan twintig landen, geeft TomTom aan. Ook in Nederland verdwijnen banen. Om hoeveel het er precies gaat, wil de woordvoerder van het bedrijf niet zeggen omdat de betrokken werknemers nog geïnformeerd worden. Volgens ingewijden gaat het om 'meerdere tientallen' banen in Nederland. In het Belgische Gent gaan 51 banen verloren, melden Belgische vakbonden.

(ANP / Rob Engelaar)

'Slap excuus'

Nico Inberg, beursanalist bij De Aandeelhouder, benadrukt dat het voor TomTom een belangrijke keuze is om te snijden in hun personeelsbestand. 'Ze zitten in een lastig parket en besparen zo op de kosten. Ze zijn erg afhankelijk van afnemers, de autofabrikanten. Die hebben het ook moeilijk als je kijkt naar hoeveel auto's er van de band afrijden. In het eerste kwartaal was het een stuk minder, zoals bij Volkswagen waar de output 26 procent lager lag.'

Podcast | TomTom vindt de weg omhoog nog niet terug

En dat is ook voelbaar bij TomTom. 'Ze wachten op hun klanten. Wel vind ik het een beetje een raar bericht', zegt Inberg. 'Ze kondigen een stevige ontslagronde aan, van 10 procent van het personeel. Alle bedrijven zoeken mensen, terwijl TomTom ze in de aanbieding doen. Het lijkt mij dat ze de automatiseringsslag gebruiken als een slap excuus, om wat te doen aan de kosten.'

Autonoom rijden

Financieel staat TomTom er ook slecht voor. Zo had het gps-bedrijf een verlies van ruim 20 miljoen euro in het eerste kwartaal. Het bedrijf probeert ondertussen te ontwikkelen op het gebied van autonoom rijden, maar daar lijkt nog weinig vraag naar te zijn, ziet ook Inberg. 'Dat komt er nog niet van, terwijl het nog de vraag is of het er überhaupt van gaat komen', aldus Inberg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen