Beurs8 jun '22 15:22

Moederbedrijf van Zara ziet winst exploderen: stijging van 80 procent

Auteur: Jorn Lucas

Het Spaanse modeconcern Inditex, moederbedrijf achter merken als Zara, Stradivarius en Massimo Dutti, heeft tussen februari en april een nettowinst van 760 miljoen euro gehaald. Dat is 80 procent meer dan in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar. Op de beurs in Madrid is het aandeel populair en stond in de loop van de dag ruim 4 procent hoger.

De cijfers liggen iets onder een eerdere verwachting Bloomberg, die rekende op een winst van 796 miljoen euro. De omzet van het concern bedroeg 6,7 miljard euro, een stijging met 36%. En dat terwijl ruim 500 winkels in Rusland tijdelijk zijn gesloten als gevolg van de oorlog in Rusland. Om die kosten te dekken is 216 miljoen euro opzij gezet.

De inkomsten uit de onlineverkoop zijn gedaald, maar een stuk minder dan werd gevreesd. In een toelichting op de cijfers, spreekt Inditex van een 'sterke basis', de verwachting is dat de online verkoop in 2024 meer dan 30% van de totale omzet zal bedragen, vergeleken met 25,5% in 2021.

Kosten

Om de gestegen energieprijzen en daarmee hogere transportkosten het hoofd te kunnen bieden, rekent het bedrijf sinds korten de kosten voor retourneren van kleding. Vooralsnog alleen in het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Ook worden de voorraden in winkels vergroot om mogelijke spanningen in de toeleveringsketen het hoofd te bieden.

Nieuwe leiding

Het zijn de eerste cijfers die onder leiding van de nieuwe top van het concern worden bekendgemaakt. Eerder dit jaar maakte topman Pablo Isla plaats voor de nieuwe ceo Óscar García Maceiras, die wordt bijgestaan door bestuursvoorzitter Marta Ortega, dochter van oprichter en multimiljardair Amancio Ortega.

Gerelateerde artikelen