Beurs29 jun '22 13:13

Thuisbezorgd vangt opnieuw klappen: laagste waardering ooit

Auteur: Aäron Loupatty

Buiten schijnt de zon, maar boven het hoofdkantoor van Just Eat Takeaway (JET) in Amsterdam zal het waarschijnlijk flink onweren. Het moederbedrijf van maaltijdleverancier Thuisbezorgd krijgt opnieuw een flinke klap van beleggers op de beurs. Just Eat Takeaway ging woensdag ruim 20 procent onderuit en bereikte een dieptepunt van 14,35 euro per aandeel, op moment van schrijven.

Beleggers raakten pessimistisch over de vooruitzichten van JET vanwege een rapport dat de bank Berenberg uitbracht. De analisten van de bank adviseren om het aandeel te verkopen, omdat ze verwachten dat JET nooit zo winstgevend zal zijn in het Verenigd Koninkrijk als werd beoogd. Ze speculeren ook over een verkoopprijs voor de Amerikaanse dochteronderneming Grubhub die ruim onder de aankoopprijs van 7,3 miljard dollar ligt.

Grensoverschrijdend gedrag

Het is de zoveelste keer in de afgelopen tijd dat het aandeel van JET een sprong omlaag maakt na negatief nieuws bij het bedrijf. Vlak voor de aandeelhoudersvergadering van begin mei moest de operationeel directeur via de achterdeur verdwijnen, vanwege mogelijk grensoverschrijdend gedrag. Ook had een groep aandeelhouders zich tegen de rest van het bestuur gekeerd, vanwege het in hun ogen wanbeleid dat er gevoerd wordt. Aandeelhouders zijn woedend over hoe de overname van GrubHub is verlopen, omdat het tot nu toe niet veel voorspoed heeft gebracht bij het bedrijf.

Lees ook | Just Eat Takeaway dreigt als een kaartenhuis ineen te storten: 'Jitse Groen heeft niks geleerd van kritiek'

Cat Rock Capital, met zeven procent van de aandelen een van de grotere aandeelhouders van Just Eat Takeaway, eiste eerder dan ook dat de bezem door het bestuur moest omdat ze een 'compleet verlies van vertrouwen' hadden in het management van het bedrijf. De rest van de aandeelhouders ging daar overigens niet in mee, waardoor vrijwel het hele bestuur intact bleef. Alleen president-commissaris Adriaan Nühn liet de eer aan zichzelf en vertrok vrijwillig bij het bedrijf.

Coronapandemie

Voor aandeelhouders die al een lange tijd geïnvesteerd hebben in JET is het een pijnlijk verhaal. Tijdens de beginmaanden van de coronapandemie waren beleggers namelijk zeer enthousiast over de Thuisbezorgd-moeder, waardoor de waarde van het aandeel piekte rond de 110 euro. Inmiddels is daar dus nog weinig van over en kost een aandeel JET je nog maar iets meer dan 14 euro.

Gerelateerde artikelen