Beurs7 jul '22 06:00Aangepast op 7 jul '22 06:54

'Steeds meer vrouwelijke commissarissen'

Auteur: BNR Webredactie

Steeds meer beursgenoteerde bedrijven kiezen voor vrouwelijke commissarissen. Dat blijkt uit onderzoek van ruim duizend nieuwe benoemingen van commissarissen in veertien Europese landen, uitgevoerd door consultant Heidrick & Struggles. Opvallend is dat slechts een derde van alle nieuwe vrouwelijke commissarissen uit Nederland komt.

In het afgelopen jaar was 55 procent van alle door AEX-bedrijven nieuw aangestelde commissarissen een vrouw. Ter vergelijk, in Europa was dit 43 procent. In 2020 gold dit voor slechts 46 procent van alle AEX-benoemingen. Vooral commissarissen met bestuurservaring in de technologie- of consumentensector zijn populair. 'Samen met Spanje loopt Nederland voor op dit gebied in Europa', zegt Imke Lampe Partner van Heidrick & Struggles.

Lees ook | Vrouwenquotum: kwart beursgenoteerde bedrijven faalt

(Unsplash)

Opvallend genoeg komt slechts een derde van alle nieuwe vrouwelijke commissarissen uit Nederland. Bij 62 procent van alle benoemingen in 2021 kozen AEX-bedrijven voor een buitenlander. Daarvan kwam 41 procent van buiten Europa, ruim twee keer zoveel als in andere Europese landen. Dat heeft volgens Lampe te maken met het 'internationale karakter van de AEX, en de manier waarop Nederlandse bedrijven wereldwijd zakendoen.'

Podcast | Boardroompanel: Vrouwenquotum in RvC

Ook blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de aangestelde commissarissen is gestegen; van 56 jaar in 2020 naar 59 jaar in 2021.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen