Beurs13 jul '22 17:21

Wall Street teleurgesteld door onverwacht hoog inflatiecijfer

Auteur: BNR Webredactie

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag opnieuw omlaag. Beleggers reageerden op de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. Daaruit bleek dat de prijzen van consumentengoederen in juni verder zijn gestegen tot 9,1 procent, van 8,6 procent in mei. De inflatie blijft daarmee op het hoogste niveau in ruim veertig jaar.

De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag opnieuw omlaag. Beleggers reageerden op de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten.
De aandelenbeurzen in New York gingen woensdag opnieuw omlaag. Beleggers reageerden op de nieuwste inflatiecijfers uit de Verenigde Staten. (ANP / AFP)

En dat is schrikken, zo ook volgens BNR's vaste beursanalist Corné van Zeijl van Actiam Vermogensbeheer. 'Bloomberg heeft zestig economen geïnterviewd om te vragen wat ze er van denken, en niemand had de inflatie zo hoog ingeschaald, wat ook aangeeft hoe groot de schok eigenlijk was. En dat zag je ook in één streep in alle beleggingsprofielen: overal is een keiharde daling te zien.'

Vrees voor recessie

De vrees voor een recessie neemt daardoor wel toe. Een hogere rente remt namelijk niet alleen de inflatie maar zet ook de rem op de economische groei. Economen van Bank of America verwachten dan ook dat de grootste economie ter wereld dit jaar in een 'milde recessie' zal belanden.

De Dow-Jonesindex noteerde kort na opening 0,9 procent lager op 30.713 punten. De brede S&P 500 daalde 1,1 procent tot 3777 punten en techgraadmeter Nasdaq verloor 1,3 procent tot 11.114 punten. Beurzen herstellen dus langzaamaan weer. 'En dat is ook terecht', vervolgt Van Zeijl. 'Die angst kwam er natuurlijk omdat men nu praktisch zeker weet dat de Federal Reserve over twee weken de rente met 0,75 gaat verhogen. Er zijn zelfs mensen die spreken van een hele procent, en dat is écht veel. Dat komt bijna nooit voor.'

Twitter stijgt door rechtszaak

Twitter won ruim 5 procent. Het bedrijf klaagt de rijkste man van de wereld, Elon Musk, aan omdat hij afziet van de koop van de berichtendienst. Twitter wil dat de rechter Musk dwingt alsnog tot de overname over te gaan voor de afgesproken 54,20 dollar per aandeel, melden Amerikaanse media. De advocaten van Twitter noemen dat het afblazen van de overnamedeal door Musk eerder al 'ongeldig en onrechtmatig'.

Delta Air Lines zakte meer dan 6 procent na publicatie van de kwartaalcijfers. De luchtvaartmaatschappij boekte in het tweede kwartaal meer omzet dan verwacht dankzij het sterke herstel van de vraag naar tickets. De winst viel echter lager uit dan gehoopt door hogere brandstofprijzen en stijgende operationele kosten.

Euro kortstondig minder waard dan dollar

Alphabet werd 2,3 procent lager gezet. Internetconcern Google is van plan om de aanwerving van nieuw personeel voor de rest van het jaar te verminderen vanwege een mogelijke economische recessie.

De euro was 1,0024 dollar waard. De eenheidsmunt dook eerder op de dag voor het eerst in twintig jaar even onder de 1 dollar. De olieprijzen krabbelden op na de flinke daling een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie kostte 0,7 procent meer op 96,46 dollar en Brentolie werd 0,1 procent duurder op 99,60 dollar per vat.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen