Beurs19 aug '22 09:48

Aandeelhouders Just Eat Takeaway kunnen weer juichen

Auteur: BNR Webredactie

De aandeelhouders van Just Eat Takeaway, het moederbedrijf van Thuisbezorgd, steeg op de Amsterdamse beurs met 25 procent, bij de opening ervan. Beleggers reageerden enthousiast op het nieuws dat het bedrijf hun aandeel in de Braziliaanse voedselbezorger iFood verkocht. Rond de opening van de beurs steeg het aandeel van JET van ongeveer 16,50 euro naar ruim 21 euro.

De Nederlandse techinvesteerder Prosus neemt het aandeel van JET over voor maar liefst 1,5 miljard euro in contanten. Afhankelijk van de prestaties van het onderdeel kan daar nog eens maximaal 300 miljoen euro bijkomen. Prosus krijgt iFood daarmee volledig in handen.

Nederland – Amsterdam. Hoofdkantoor van JusteatTakeaway.com. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam
Nederland – Amsterdam. Hoofdkantoor van JusteatTakeaway.com. Foto: ANP / Hollandse Hoogte / Kim van Dam (ANP / Kim van Dam)

Just Eat Takeaway zei eerder al van de iFood-aandelen af te willen. Maar alleen voor het juiste bedrag. Zo werd een eerder bod van 2,3 miljard euro nog afgeslagen. Door het uitblijven van nieuwe biedingen is Just Eat Takeaway nu akkoord gegaan met een lagere prijs. Het bedrijf herhaalde tevens actief te blijven werken aan een volledige of gedeeltelijke verkoop van het Amerikaanse dochterbedrijf Grubhub. Prosus, dat het belang van 33 procent in iFood koopt via het onderdeel Moville, klom 1,4 procent.

Zware periode

De koerssprong is voor aandeelhouders van JET eindelijk goed nieuws na een zware periode. Vooral de slecht uitgepakte aankoop van Grubhub sloeg zwaar in. JET kocht het bedrijf in 2021 voor ruim 7 miljard euro. Maar inmiddels is er van de boekwaarde van Grubhub 3 miljard euro afgeschreven. De malaise bij het bedrijf zorgde ervoor dat de koers van JET ook flink is gezakt. Eind 2021 werd er op het hoogtepunt nog ongeveer 104 euro betaald voor een aandeel van het bedrijf. Op het dieptepunt werd er iets meer dan 10 euro betaald.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen