Beurs25 aug '22 13:50

Omzetverwachting Nvidia stelt teleur, Salesforce boekt minder winst

Auteur: BNR Webredactie

Chipproducent Nvidia en softwareleverancier Salesforce kijken terug op een tegenvallend kwartaal. Waar Nvidia in lijn met een eerder afgegeven omzetwaarschuwing heeft gepresteerd, boekte Salesforce een fors lagere nettowinst. 'Er is sprake van een recessie', zegt beleggingsstrateeg Wim Zwanenburg in reactie op de resultaten.

(ANP / Associated Press / Manu Fernandez)

Nvidia

Nvidia boekte een kwartaalomzet van 6,7 miljard dollar, in vergelijking met 6,5 miljard dollar in dezelfde periode een jaar eerder. Nvidia had in mei nog een omzetoutlook afgegeven van 8,1 miljard dollar.

De cijfers vallen licht tegen, maar de winst enigszins mee, vindt beleggingsstrateeg bij Stroeve Lemberger Wim Zwanenburg. ‘Wel zien we dat Nvidia terrein wint op het gebied van datacenters, waarin de business ten opzichte van een jaar geleden met meer dan 60 procent is gegroeid. Er is sprake van een recessie en van teruglopende bestedingen, er zijn op dit moment minder nieuwe grote titels in de gamingsoftware en bovendien staat de cryptocurrencysector onder druk. Er zijn dus een aantal componenten in de omzet die fors onder druk staan', aldus Zwanenburg.

Lees ook | Gamescom brengt gamers eindelijk weer bij elkaar

Salesforce

Salesforce heeft het afgelopen kwartaal daarnaast een fors lagere nettowinst geboekt op een hogere omzet. Het bedrijf meldde de raad van bestuur toestemming te hebben gegeven om voor 10 miljard dollar aan eigen aandelen te gaan inkopen.

‘We zijn verheugd om ons allereerste aandeleninkoopprogramma ooit te starten om waarde te blijven leveren aan onze aandeelhouders op ons pad naar een omzet van 50 miljard dollar in 2026', aldus topman Marc Benioff.

Podcast | Britse chipontwerper Arm in handen van Amerikaans Nvidia

Hogere bedrijfskosten

Salesforce boekte het afgelopen kwartaal een nettowinst van 68 miljoen dollar, ofwel 0,07 dollar per aandeel, in vergelijking met 535 miljoen dollar, ofwel 0,57 dollar per aandeel, in dezelfde periode een jaar eerder. De daling was met name het resultaat vanwege hogere bedrijfskosten. De totale bedrijfskosten stegen tot 5,4 miljard dollar, van 4,4 miljard dollar vorig jaar.

De business groeit, maar ook Salesforce wordt volgens Zwanenburg op dit moment gehinderd door ‘onzekere macro-economische omstandigheden en de sterke valuta, want dat is ook een factor waar beide bedrijven op wezen', zegt hij. ‘Amerikaanse multinationals, en zeker de techmultinationals, halen een belangrijk deel van hun omzet buiten de VS. En dan is de winst die ze buiten de VS halen terugvertaald in dollars duidelijk minder, als je alleen al ziet dat dit kwartaal de dollar met zo'n 6 procent is gestegen, omgerekend naar bijvoorbeeld euro's, valt het allemaal wat lager uit', aldus Zwanenburg.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen