
'We zien dat mensen nu uitstappen', zegt beleggerstrainer Peter Siks van Saxo Bank. 'Uit feedback van klanten krijgen we letterlijk te horen dat beleggers het een spannende markt vinden.' De uitstroom wordt versterkt doordat klanten van het overgenomen BinckBank werden overgezet naar het Saxo-platform, waardoor 'klanten hebben moeten wennen'.
De overzetting verliep bovendien chaotisch, zo meldde het Financieele Dagblad eerder. De problemen varieerden van extra kosten en mislukte betalingen tot toegangsproblemen.
Maar ook bij andere banken en online brokers wordt er minder gehandeld en sluiten klanten hun beleggingsrekeningen. Zo zag ASN Bank het aantal aankopen in een jaar tijd met een derde dalen. Een deel verkoopt zelfs al zijn aandelen: 'Klanten geven vaker aan dat rendementen daarvoor de reden zijn', laat een woordvoerder weten. ING ziet dat beleggingsrekeningen vaker worden gesloten en dat er minder nieuwe rekeningen worden geopend.
Geld nodig voor verlagen energierekening
Uit een peiling van ING blijkt bovendien dat het beleggersvertrouwen is gedaald naar het laagste punt in ruim tien jaar. Toch trekt dat nog altijd weinig koopjesjagers aan. De helft van de particuliere beleggers verwacht namelijk dat de AEX de komende drie maanden verder zakt. Door alle renteverhogingen, problemen met hoge inflatie en de energiecrisis staat die index nu 20 procent lager dan begin dit jaar.
Lees ook | Is goud nog steeds een veilige beleggingsoptie?
Bob Homan, hoofd van het ING Investment Office, merkt dat klanten geld uit beleggingen halen om het vervolgens in de verduurzaming van hun woning te steken. Door de hoge gas- en elektriciteitsprijzen hopen ze zo energiekosten te besparen.
Spreiden
Bij Bux ligt het aantal actieve beleggers 8 procent lager dan vorig jaar. De klanten die overbleven handelen wel vaker: het gemiddelde aantal orders nam met 11 procent toe: 'Dit kan erop duiden dat onze klanten hun beleggingen meer over verschillende beleggingsproducten spreiden.'
Lees ook | ING: vertrouwen particuliere beleggers krijgt harde klap
ABN Amro zag het aantal transacties met bijna 20 procent afnemen en concludeert dat klanten 'iets voorzichtiger worden op de beurs'. En ook Rabobank ziet de instroom van nieuwe beleggingsklanten afnemen.
Internationaal
Eenzelfde trend zie je wereldwijd. Zo ontslaat online broker Robinhood een kwart van het personeel nu klanten het laten afweten door het gure beursklimaat. FlatexDeGiro meldde onlangs teleurstellende resultaten.
Daardoor hebben verschillende beursgenoteerde brokers hun eigen koers zien instorten. eToro besloot mede daarom om zijn beursplannen af te blazen.
Lees ook | Opinie | Blauwe Ogen Vermogensbeheer