Beurs27 okt '22 15:51Aangepast op 27 okt '22 17:05

Zuckerberg stelt aandeelhouders niet gerust: waarde Facebook-moeder stort in

Auteur: BNR Webredactie

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, maakt een duik in het diepe op de Amerikaanse beurs Nasdaq. Bij de opening van de beurs verloor het aandeel maar liefst 25 procent van de waarde, wat gelijk staat aan miljarden dollars.

Aandeelhouders zijn ontevreden over de hoge kosten die het bedrijf heeft, onder andere door de ontwikkeling van de metaverse en kunstmatige intelligentie. Mark Zuckerberg, topman en oprichter van Meta en Facebook, probeerde de aandeelhouders woensdag nog gerust te stellen. Dat mocht niet baten, zo blijkt nu uit de reactie op de beurs.

Het moederbedrijf van Facebook, Meta, maakt een duik in het diepe op de de Amerikaanse beurs Nasdaq.
Het moederbedrijf van Facebook, Meta, maakt een duik in het diepe op de de Amerikaanse beurs Nasdaq. (ANP / SIPA USA)

Het aandeel van Facebooks moederbedrijf is nog ongeveer 99 dollar waard, wat een koersval is van ongeveer 70 procent sinds het begin van het jaar. Toen kostte een aandeel Meta nog ruim 320 dollar. In totaal is de waarde daardoor meer dan 600 miljard dollar gedaald. Daardoor behoort het bijna niet meer tot de 20 grootste Amerikaanse bedrijven.

'Metaverse levert niks op'

Erik Mauritz, hoofd van de beleggersdesk van IEX, ziet dat beleggers willen dat Zuckerberg wat meer op de kosten gaat letten. 'Het is in deze markt belangrijk om de kosten onder controle te houden. Daar heeft Zuckerberg echter niks over gezegd.'

'Beleggers willen de druk opvoeren, dat de kosten omlaag gaan, vooral op het gebied van de metaverse. Want dat brengt eigenlijk nog niks op en Zuckerberg kan ook nog niet duidelijk maken wat het kan opleveren', zegt Mauritz.

Lees ook | Golf aan faillissementen verwacht; Nederland koploper

Ondanks de eerdere tegenslagen blijft Zuckerberg hoop houden op betere tijden. Hij ziet in korte video's, zakelijk berichtenverkeer en de metaverse potentie en merkt op dat het voor Meta de goede kant op gaat op die gebieden.


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen