Beurs12 apr '23 05:54

Actiegroepen kapen aandeelhoudersvergadering Ahold Delhaize

Auteurs: BNR Webredactie en ANP

Actiegroepen maken gebruik van de aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize om hun eisen kracht bij te zetten. Vakbond FNV heeft aangekondigd acties te voeren bij de vergaderlocatie in Zaandam, waar ook het hoofdkantoor staat, om hogere lonen voor werknemers te eisen. Milieudefensie heeft ook aangekondigd demonstraties te organiseren en kritisch te zijn over het klimaatbeleid van Ahold Delhaize.

FNV beweert dat de winsten bij Ahold Delhaize vooral naar aandeelhouders gaan en dat werknemers er bekaaid vanaf komen. Dit terwijl de voorgenomen jaarbeloning van topman Frans Muller met 8 ton steeg tot ruim 6,5 miljoen euro. Ook vanuit België komen ontevreden vakbondsmensen naar Zaandam vanwege de voorgenomen overdracht van 128 supermarkten aan franchisenemers, wat tot grote onvrede onder medewerkers heeft geleid.

Milieudefensie dreigt met rechtszaak

Milieudefensie is van plan van de mogelijkheid gebruik te maken en kritisch te zijn op het klimaatbeleid van Ahold Delhaize. Het concern heeft onlangs aangekondigd de eigen klimaatdoelen aan te scherpen, maar als topman Frans Muller niet aannemelijk kan maken dat het bedrijf in 2030 voldoet aan de klimaatafspraken van Parijs, is dat voor Milieudefensie een reden om het bedrijf aan te klagen.

Ahold Delhaize heeft gereageerd op de eisen van de actiegroepen en heeft aangekondigd open te staan voor een dialoog met hen. Het concern benadrukt dat het zich inzet voor een duurzamere toekomst en dat het de beloning van Muller baseert op prestaties. De aandeelhoudersvergadering van Ahold Delhaize zal naar verwachting een intensieve en beladen bijeenkomst worden, waar de actiegroepen hun stem duidelijk willen laten horen.

Archiefbeeld van eerdere acties van FNV in het kader van fat cat day.
Archiefbeeld van eerdere acties van FNV in het kader van fat cat day. (ANP / Joosten Fotografie)

Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen