Panama Papers5 apr '16 13:36

Ook Britse politiek in de ban van de Papers

Auteur: Judith Laanen

De Britse oppositieleider Corbyn richt zijn pijlen op premier Cameron en zijn vader. Die zou namelijk 30 jaar lang belasting hebben ontweken via zijn offshorebedrijf op de Bahama's.

De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn. Foto ANP
De Britse Labour-leider Jeremy Corbyn. Foto ANP

De Britse oppositie probeert een politiek punt te slaan uit de Panama Papers. De vader van premier Cameron, de inmiddels overleden Ian Cameron, zette in de jaren 80 een brievenbusfirma op de Bahama's op, met als doel de belasting te ontwijken, schrijft The Guardian. Het zou gaan om Blairmore Holdings Inc., een investeringsfonds dat tientallen miljoenen ponden van rijke families beheerde en dertig jaar belasting ontweek.

 

Cameron heeft wel concrete plannen om belastingontduiking aan te pakken, zegt Van Bekhoven. "Ironisch genoeg drong Cameron daar een paar jaar geleden op aan bij de top van de G8, waar hij belastingontduiking en geheimhouding op de internationale agenda zette. Hij heeft bij de Kaaiman- en Maagdeneilanden erop aangedrongen registers te publiceren."

Volgende maand is Cameron de gastheer van een internationaal congres over corruptie in Londen. Van Bekhoven denkt dat dat congres ook alleen maar kan slagen als hij ook daadwerkelijk belastinghavens aan banden legt of dichtgooit, "wat niet waarschijnlijk is."

Wat voor profijt had Cameron van geld vader?
Alle ochtendbladen willen vandaag weten wat voor profijt David trok uit de manier waarop zijn vader zijn kapitaal wegsluisde. "Tuurlijk, je kunt de zonden van de vader de zoon niet aanrekenen. Bovendien deed Cameron senior niets illegaals. Maar toch, dat geld zal voor Davids dure kostschool en huizen betaald hebben, suggereert men. Downing Street wil niet reageren en zegt dat de financiën persoonlijk zijn. "Ik denk niet dat Cameron dat lang kan volhouden", denkt Van Bekhoven.

Vanmiddag reageert Cameron naar verwachting op de aantijgingen. Er zijn nog meer redenen waarom Cameron van zich zal laten horen, zegt Van Bekhoven: "Veel van de geheime belastinghavens zijn Brits, zoals de Kaaiman- en Maagdeneilanden, maar natuurlijk ook Londen, de Britse hoofdstad. In 2011 alleen al werd via de Maagdeneilanden 5 miljard pond aan huizen gekocht door anonieme investeerders in Londen. En veel, is het vermoeden, met vuil geld."


Deel dit artikel

Gerelateerde artikelen